Як рівнянам вберегтися від кишкових інфекцій?

фото - Фейсбук

Літо - час поширення кишкових інфекцій, пише Рівненський обласний лабораторний центр.

Влітку харчові отруєння та гострі кишкові інфекції (ГКІ) займають перше місце серед інфекційних хвороб людей. Збудниками ГКІ крім бактерій, можуть бути віруси (ротавіруси, норовіруси, ентеровіруси). 

За 7 місяців поточного року вірусологічною лабораторією ДУ «Рівненський ОЛЦ МОЗ України» при обстеженні осіб, які перебували у контакті з хворими ГКІ - в 6 було виявлено антиген норовірусу. 

Захворюваність норовірусною інфекцією має осінньо-зимово-весняну сезонність, проте реєструються випадки цієї хвороби і влітку. До зараження норовірусами схильні люди різного віку. Норовіруси частіше передаються при прямому контакті з хворим і набагато рідше - через заражену їжу або воду.

Норовіруси можуть викликати спалахи гострих кишкових інфекцій при недотриманні санітарно-гігієнічних вимог та правил особистої гігієни в установах громадського харчування, дитячих дошкільних установах, загальноосвітніх школах, лікарнях, будинках престарілих тощо. Доведена висока контагіозність норовірусу: менш як 10 вірусів достатньо, щоб при попаданні в шлунково-кишковий тракт дорослої людини викликати захворювання.

Основними шляхами передачі норовірусу є: контактно-побутовий, коли вірус потрапляє в організм через немиті руки, предмети побуту, посуд і ін.; харчовий (при вживанні в їжу немитих овочів та фруктів); водний (при споживанні води, що містить вірус).

Джерелом інфекції при харчових спалахах в багатьох випадках стають працівники установ громадського харчування та члени їх сімей. Факторами передачі в таких випадках можуть служити різноманітні продукти, що не проходять термічну обробку. 

Люди, інфіковані норовірусом, здатні заразити оточуючих під час гострого періоду захворювання і протягом наступних 2 діб, але в деяких випадках віруси виводяться з організму протягом 2-х тижнів після початку захворювання. Перші симптоми захворювання проявляються через 24-48 год. після зараження. Це може бути одноразова, але частіше багаторазова блювота, пронос, сильна нудота, підвищення температури. 

Після хвороби організм виробляє імунітет до вірусу, але на дуже короткий період, близько 8 тижнів. Після цього терміну людина може знову заразитися норовірусом і захворіти.На даний момент вакцини від норовірусів ще не розроблені. Тому основними заходами профілактики норовірусної інфекції є дотримання правил гігієни. Це миття рук після повернення з вулиці, миття всіх овочів і фруктів перед вживанням в їжу, а також дотримання правил приготування та зберігання харчових продуктів. Необхідно пам´ятати, що головний захист від норовірусної інфекції та інших кишкових інфекцій, викликаних вірусами- це не тільки заходи особистої гігієнічної профілактики, але і своєчасне звернення за медичною допомогою в лікувально-профілактичні установи, тим більше, якщо хворіють діти!

Читайте також