Як воно – бути головою ДВК на місцевих виборах 2020 на Рівненщині

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Голова Дільничної виборчої комісії має ряд повноважень, пов’язаних з організацією роботи ВК.

Це і відповідальність за організацію та стан діловодства, а також за дотримання Порядку організації роботи, голова скликає засідання, підписує кожен вихідний документ ВК, приймає документи та звернення, підписує протокол засідання ВК, постанови, прийняті ВК – це лише деякі пункти з переліку повноважень голови ДВК.

Як ці процеси виглядають насправді – поцікавились наші журналісти.

На правах анонімності голова однієї із дільничних виборчих комісій Рівненщини розповів нам про те, з якими викликами стикався на місцевих виборах 2020 року.

Івану (ім’я змінено) спочатку запропонували бути членом дільничної виборчої комісії.

«Але через тиждень, як я погодився, заповнив заявку, в мене запитали, чи потягну обов’язки голови. сказав, що так. Мені сказали, що допоможуть, будуть консультувати, все буде так як треба, але в кінцевому результат ніхто ніякої консультації не дав, це я про партію говорю».

- Чи були консультації для голів ДВК від Територіальної чи Центральної виборчих комісій?

«Від ЦВК була 3-годинна онлайн-консультація. Вибори почали місяць тому десь, це було за тиждень перед самими виборами. Вона була така більш загальна. Щось там перепитати особливо не можна було, це було в зумі і це було занадто обширно, багато інформації. Навіть не встигав її записати».

- Що було найскладніше у роботі?

«Найскладнішим був збір документів - акти, протоколи, постанови, всі документи. За три дні до початку виборів дали весь пакет. Треба було багато актів, постанови оформляти. Наприклад, кожного засідання вівся протокол і з цього протоколу треба було здавать витяг. Ніхто не дав, що по суті там писати у цих витягах. Приклад був приблизний. Вони були старого зразка, а по-новому має бути інше. Тобто, перше засідання у нас пройшло. Нам сказали, що має бути протокол засідання і маємо здати витяг. Коли я привожу цей витяг, мені кажуть, що тут не така шапка, не так те і те. Прошу, щоб дали мені зразок. Вони направили мене на сайт «Виборком» - пішов туди шукати. Там один зразок, вони (ТВК – авт.) через день дали другий зразок, а сказали писати по-третьому. І от такий «дурдом» постійно геть до самого дня виборів. Я в ТВК наше їздив разів з тридцять. Бувало, що в день був там по чотири рази».

- Як працювали у день виборів?

«На мені кримінальна відповідальність, звісно, переживав. Ти сидиш-сидиш – в когось щось не так, ти йдеш. Ніхто не йде, бо в тебе питають. У неділю прийшли на пів сьомої ранку і геть до семи ранку наступного дня. Добу дома не був. Дуже багато часу зайняло рахування і пакування. Вони (члени ДВК, - авт.) до шести ранку рахували, а я до пів сьомої підклеював пакунки. Були випадки, коли за партію один голос. Там 5-7 кандидатів, а за партію лише один голос, але це все так само пакується».

- Чи доводилось щось купувати за свій кошт і чи задоволені ви зарплатнею?

«Зарплати я ще не бачив і не знаю, яка вона. Я знаю, що минулих виборів було 2300 десь. Якщо буде така сума, то воно не варте того абсолютно. Гривень 600 я тільки потратив на елементарні речі. Я брав з собою ноутбук і принтер на дільницю. Це моє особисте. Якби воно поламалось, мені б його ніхто не ремонтував. Навіть паперу мало дали. Папірчиків, які наклеювали на пачки з бюлетенями, я надрукував 300 штук, а листків нам дали десь 200. Ще й це я своє брав, так само фарба у принтері. За ксерокопії протоколів заплатив біля 250 гривень. Бо на 15 членів ДВК нам дали 12 протоколів, а має бути у всіх. Якби я без машини був, то це було б набагато складніше. Дорога дуже багато, час, я ж на роботі ще».  

- Що не сподобалось в організації виборчого процесу?

«От в нас чотири бюлетні було і кожен повинен був писатись по-різному. За два дні до виборів дали цю інформацію. Я поїхав і мені на флешку скинули. Але це не серйозно, що за два дні до виборів. В мене й так тої роботи вистачало. Цю інформацію треба було за день підготувати, бо ж в неділю вже були вибори. Я перший раз був залучений у проведенні виборів і можу сказати, що як для людини, яка не мала такого досвіду, дуже мало інформації та роз’яснень. Все було так хаотично. Радує єдине – у ТВК в нас з першого разу прийняли протоколи і похвалили, що все правильно зробили».

Фото - відкриті джерела.