Як врятувати не «народний», але наш «Верес»

 З боєм в політику

Екс-зять Ющенка робив кілька спроб потрапити у велику політику. Початком цього процесу мали стати вибори до Верховної Ради у 2012 році. Але по 153 виборчому округу він поступився двом не менш потужним кандидатам - Юрію Вознюку і Анатолію Юхименку.

Пізніше Олексій Хахльов всіляко підтримував Євромайдан. Особливо місцевих активістів. Допомагав їм матеріальним забезпеченням та речами. За це біля парк-готелю «Швейцарія» навіть спалили автомобіль. Щоправда, Хахльов не був його власником. Він тільки його використовував. Але Революція Гідності була аж ніяк не схожа на події «Помаранчевого Майдану» 2004 року. Пролилося багато людської крові.

Після втечі Януковича його враз почали «сватати» в крісло голови Рівненської ОДА. Щоправда, більше за інших це робив сайт «ВСЕ», яким він тоді володів.


Але владу на Рівненщині розділили між собою бізнесмени, які мали зв’язки у Києві. До того ж, президентські вибори виграв кум його колишнього тестя Петро Порошенко.

Коли стало відомо, що очільником Рівненщини буде екс-нардеп Віталій Чугунніков, то Олексій Хахльов почав засипати його порадами. Навіть намагався ввести у його оточення своїх людей.


Але для формальності Чугунніков взяв до себе радити на громадських засадах самого Хахльова та близьку до нього людину - Володимира Гребьонкіна. Посада ж начальника прес-служби обласної адміністрації дісталася Сергію Мінічу, а не Олексію Кривошеєву. Останній від пропозиції відмовився. 

Десь у цей період Хахльова обирають головою Рівненської обласної федерації футболу. Він починає вселяти довіру в серця уболівальників. Обіцяли, що професійний футбольний клуб «Верес» неодмінно відновить своє існування. Через це на його голову звалюється небачена слава. Можна лише припускати, для чого це було йому потрібно. Але з таким обсягом людських симпатій можна виграти будь-які вибори. Адже у нашій країні спорт – це не об’єкт, а інструмент можновладців, аби досягати мети.


Командний провал

При створенні нового «Вереса» людей чіпляли приставкою «народний клуб». Тобто, кожен уболівальник (член клубу – прим. ред.) міг брати участь у його діяльності. Звичайно, усі важелі впливу були в руках його керівництва. Але якщо ви палко та від усієї душі підтримуєте місцевий футбол, то з вашою думкою теж рахувалися. Це вбачалося у співфінансуванні. Кожен охочий сплачував членський внесок та ставав «співвласником» клубу.

Сама ж команда Хахльова (Олексій Кривошеєв, Євген Донцов, Анна Радько, Володимир Гребьонкін та інші) «придумала» цікаву формулу. Вірніше сказати, не придумала, а запозичила її у Європі. Невеличку частинку коштів жертвували люди, левову частину грошей давали спонсори. Недостачу ж покривали з обласного та міського бюджетів. Спочатку мер Рівного та керівництво Рівненщини щедро виділяло на ці потреби людські податки. Окрім цього, Володимир Хомко взяв на себе зобов’язання відремонтувати стадіон «Авангард». Адже він знаходиться у вкрай плачевному стані. На це обіцяно з бюджету Рівного 108 мільйонів гривень.

За це політики просили платформу для себе, аби презентувати свою щедрість. Але усі здобутки піарники Хахльова приписували своєму шефу. Це вкрай не подобалось Володимиру Хомку та Віталію Чугуннікову (Олексію Муляренку). Тим не менш, голова обласної федерації футболу Олексій Хахльов продовжував сипати обіцянками. Пообіцяв будівництво ще двох футбольних полів. Штучного поля за програмою «Хет-трик» від УЄФА та поля із натуральною травою поруч зі стадіоном «Авангард».

«Очевидно, що Хахльов будувати нічого не буде. Він може прийти попросити грошей. Проте ми повинні узгодити наші дії, тому зараз не хочу критикувати його і коментувати»,- коментував наміри Хахльова мер Рівного Володимир Хомко для ERVE.UA.

Продана мрія

Всі розуміли, що без підтримки місцевої влади нічого зроблено не буде. Але незрозуміла позиція керівництва «Вереса» чимдалі відвертала від себе лояльність високопосадовців. А тим часом клуб почав серйозно розвиватися. І чим більших спортивних висот добивалася команда, тим більшого фінансування вимагала. Це спонукало до нових дій. Потрібно було шукати нових інвесторів та просити у старих додаткових коштів. Такі ж перемовини мали б проходити із чиновниками. Але «зоряна» команда Олексія Хахльова не хотіла принижуватися. Був обраний найлегший варіант.

Левову частину з необхідного дала ТМ «Лімо» зі Львова. За це вони бажали отримати контроль над клубом. Людям вішали «локшину на вуха», що акції будуть розподілені порівну. Насправді ж для ТМ «Лімо» віддали 61% активів. Рівненським клубом став управляти львівський бізнесмен Богдан Копитько через свого уповноваженого Ігоря Дедишина.

Першим з клубу пішов генеральний директор Євген Донцов. Згодом, львів’яни виставили за двері й інших членів команди Хахльова. А з нього самого зробили президента без повноважень. Тепер він, як весільний генерал, зобов’язаний ходити на різні прийоми, вітатися з людьми та розповідати про високі матерії.

Іншими словами, «Верес» просто подарували за безцінь. Ні про яку народність уже мова не йде, бо всі рішення приймаються у Львові. У Рівному вже не залишилося людей, з яких можна щось спитати. Клуб став цілком залежний від одного спонсора, який ним і керує. Це відвертий бізнес-проект. Зараз усе робиться для того, аби розкрутити бренд «Вереса». Ніхто не може дати гарантій, що «Верес» з Рівного не переїде грати у інше місто. Як це вимушено зробили через ситуацію на Сході України донецькі «Шахтар», «Олімпік» та луганська «Зоря». А це може статися одразу, як рівненська команда проб’ється у Прем’єр-лігу.

Свідомий саботаж

Олексій Хахльов добре розуміє, до чого призвела залежність від ТМ «Лімо». Через це у «Вересі» почали виникати підводні течії. Публічно ніхто не скаже, що нова адміністрація клубу має конфлікт із своїм президентом. Тому й виникає різного роду інформація про те, що головний тренер Володимир Мазяр може піти у відставку. Про якісь проблеми команди та ще щось. Нещодавно рівнянам почали натякати, що третій стадіон не будують через мера Рівного Володимира Хомка.

Ці інформаційні «вкиди» мають лише одну мету: суспільство має думати, що негаразди команди пов’язані з роботою Ігоря Дедишина, який, де-факто, вже давно управляє клубом. Бо репутаційні втрати неминучі. Олексій Хахльов багато наобіцяв, а потім свідомо подарував футбольну команду. І уже нічого з цим не може вдіяти. В нього залишилася лише посада. Тому він зараз себе пасивно поводить. Очевидно, що інтерес до «Вереса» зник після того, як він втратив важелі управління клубом. Нещодавно взагалі відмовився іти на засідання Наглядової ради «Вереса». Мабуть, боявся розповісти усю правду.

Невідомо, до чого призведе така пасивність президента клубу. Єдине, де він зараз працює, це з двома десятками вболівальників у Facebook - групі «Lucky fans». Її діяльність координує людина близька до Олексія Хахльова – Володимир Гребьонкін.

Як врятувати «Верес»

Те, що ТМ «Лімо» взяла на себе майже усі витрати, добре і погано. Водночас «Верес» ще не потонув у боргах, а у Рівному є великий футбол. Зараз зберігаються усі шанси вийти до Прем’єр-ліги. Негатив у тому, що Олексій Хахльов своєю бездіяльністю повністю віддав клуб в їх руки. Тепер «Лімо» може робити з ним все, що хоче. «Контрольний» пакет акцій це дозволяє.

Можливо, після виходу до Прем’єр-ліги «Верес» просто перевезуть з Рівного. І використають для цього будь-який привід. Будемо сподіватися, що цього не станеться. Хоч зараз ніхто не може спрогнозувати подальший розвиток подій.

Врятувати ситуацію може лише сам Олексій Хахльов. Але для цього йому буде потрібно добре постаратися. Треба знайти ще кількох великих спонсорів. Це знівелює цілковиту залежність від львівського бізнесмена. А примусити ТМ «Лімо» піти на поступки може мер Рівного Володимир Хомко та «губернатор» Олексій Муляренко. Тому в найближчому майбутньому рівненському бізнесмену доведеться прогинатися ще й перед владою.

За словами керівника Рівненщини Олексія Муляренка, обласна влада завжди допомагала рівненському футболу та спідвею. Але ситуацію на рахунок «Вереса» потрібно вивчити.

Читайте також