Як за допомогою томатного соку зберегти здоров`я серця

За даними Всесвітньої федерації серця (WHF), харчування з високим вмістом фруктів та овочів значно знижує ризик розвитку захворювань серця та судин. А один із головних елементів такого харчування – помідори.


Вчені з Університету Комплутенсе (Іспанія) проаналізували результати 48 наукових досліджень про вплив плодів томатів та томатного соку на здоров'я людини та дійшли висновку, що речовини, що містяться в томатах, значно впливають на зниження ризику розвитку серцево-судинних захворювань.

Біологічно активні сполуки, які у помідорах, впливають різні фізіологічні механізми у людини, зокрема на клітинну активність. Результати більшості досліджень говорять про прекрасні антиагрегаційні (що перешкоджають тромбоутворенню) властивості помідорів та продуктів з них. Вчені пов'язують позитивний медичний ефект від вживання томатного соку із вмістом у ньому вітаміну Е та лікопіну, потужного антиоксиданту, що сприяє зниженню рівня холестерину в крові та покращує загальний стан кровоносних судин. За вмістом лікопіну томатний сік - визнаний рекордсмен, в одній порції міститься понад 100% добової потреби у цій речовині.

За дослідженнями Союзу виробників соків, в 100 г пакетованого томатного соку міститься у середньому: 220 мг калію, 11 мг магнію, 20 мг фосфору. Одна склянка томатного соку здатна задовольнити добову потребу людини в міді на 15%, у каротині на 20%.

Томатний сік завжди містить м'якоть, тому в ньому завжди є харчові волокна, у тому числі пектин, важливі для правильної роботи травної системи. 

 

 

Читайте також