Як завод на Рівненщині "вбиває" здоров`я людей

Висипка на обличчі та «епідемія» кровотеч з носа: мешканці Сарн виступають проти діяльності місцевого заводу металевих виробів.

Як повідомляє портал Press-Центр, одразу після відкриття підприємства у 2008 році, сарненчани час від часу почали скаржитися на погане самопочуття. Кажуть, що пов’язують це саме з діяльністю заводу. І це при умові, що підприємство щороку викидало у повітря 6 тонн шкідливих речовин.

Тепер в районних ЗМІ з’явилася офіційна інформація про наміри підприємства збільшити кількість шкідливих викидів у повітря до 20 тонн на рік. Це неабияк обурило мешканців Сарн і місцевих громадських активістів. Адже тепер про шкідливі наслідки такої діяльності і говорити годі. Депутати Сарненської міської ради створили комісію, аби перевірити роботу підприємства, втім, кажуть, туди їх просто не пускають. Тому звернулися за допомогою до колег з обласної ради.

"Цех гарячого цинкування працює за 50 метрів від міського водозабору, який забезпечує водою усе місто, за 300 метрів від дитячого садочка. Ми хочемо перевірити підприємство на предмет дотримання екологічних норм і наявність необхідних очисних установок. Втім нас керівництво підприємства туди не допускає. Можливо, спільно із вами пустять", - звернувся до членів екологічної комісії Рівненської облради депутат міста Сарни Євген Криницький.

Про шкідливість цього виробництва розказали і продемонстрували на собі окремі громадські активісти, які приїхали на засідання комісії. Кажуть, що описані в медичній літературі наслідки впливу на організм людини шкідливих викидів цинку, зокрема висипки та почервоніння, можна побачити на обличчях більшості сарненчан, які живуть поруч із підприємством. Крім того, додають, що в останній тиждень у дітей почала спостерігатись ледь не епідемія носових кровотеч. Припускають, що офіційне оголошення адміністрацією підприємства про збільшення до 20 тонн шкідливих викидів у рік – це не декларація про наміри, а констатація того, що вже відбулось.

Депутати обласної ради погодились спільно зі своїми колегами із Сарн зробити виїзне засідання на підприємство і перевірити його діяльність. Пан Криницький каже, що місцеві мешканці вже зібрали більше 1,5 тисячі підписів проти того, щоб підприємство збільшувало обсяги шкідливих викидів. Такий спротив свідчить про назрівання соціального вибуху. Тож тепер в адміністрації заводу є два виходи: або привести роботу підприємства у відповідність до екологічних стандартів, або люди вимагатимуть його закриття.

Читайте також