Як зміниться медицина в Рівному?

Фото - відкриті джерела

«Гроші ходять за пацієнтом» – такий принцип планують запровадити вже зовсім скоро не тільки в Рівному, але й усій Україні. 

Відтак, для кожного пацієнта виділятиметься певна сума коштів. Її розмір залежить від віку особи. Відтак,  навіть якщо рівнянин не підписав декларацію із лікарем, гроші для нього все одно передбачаються:

«Якщо людина з тих чи інших причин не хоче зараз укладати угоду з лікарем, за людиною будуть все рівно кошти «ходити», але буде 240 гривень. Якщо укладе угоду – 360 гривень – капітаційна ставка для людей середнього віку, люди від 45 до 65 років  – 443 грн., і старші – 65 і діти до 5 років – 740 грн. Законодавча база до кінця не доведена. Ще немає ряду ключових наказів, ще є багато нестиковок», - розповів начальник управління охорони здоров’я Рівного  Віктор Іськів.

Які послуги конкретно покриватимуть ці кошти – поки що невідомо.

«Чекаємо міністерський наказ. Те, що попередньо є – ряд лабораторних обстежень, огляд лікаря. Ще поки немає наказу, яким буде чітко визначено перелік. Напевно, вся первинка буде цим покриватися», - додав пан Іськів.

До слова, нині побутує певна паніка з приводу того, що потрібно до 1 квітня визначитися із сімейним лікарем. Втім, з наступного місця тільки почнуться  активно впроваджуватися та напрацьовуватися новації. Орієнтовно, влітку рівняни зможуть вже ж таки підписати декларацію із лікарем.

Однак, є нюанс: для того, аби підписати декларацію, і лікар, і медичний заклад, у якому він працює, повинен бути зареєстрований у системі e-health. Поки що рівненські заклади цього зробити не можуть.

«Люди можуть прийти в лікарню і на місці підписувати декларації. Щоби укласти угоду лікар повинен бути зареєстрований у системі e-health, як і  медичний заклад. Поки в нас заклади не переведені в некомерційні підприєства, ми не можемо їх там зареєструвати. Лікарі можуть попередньо укладати угоди з пацієнтами, але поки воно все не стане на свої місця – заклад не стане комунальним неприбутковим підприємством і не зареєструється  в системі, як і лікар – нічого не поміняється», - пояснив Віктор Іськів.

Відтак, сьогодні на засіданні бюджетної комісії Рівнеради, депутати підтримали визнання деяких медичних закладів Рівного комунальними неприбутковими.   

«Сьогодні мова йде про 5 закладів – центри ПСМД  (Північний, Центральний, Ювілейний) і дві стоматполіклініки – дитяча та доросла). На наступну сесію плануємо винести решту закладів охорони здоров'я Рівного. Це робиться для того, що якщо цього року ми встигаємо їх перевести, то вони потрапляють у пільговий періо, не потрібно буде  інвентеризації. Пільговий період надає ряд переваг: якщо ми в цьому році переведемо всі заклади, то для міста зекономимо 3 млн. гривень. Адже дуже дорога буде оцінка  та інвентеризація, а зараз у цьому періоді цього робити не треба», - додав Іськів.  

Він також додав, що списки сімейних лікарів є на сайтах кожної з лікарень, але найближчим часом повний перелік буде зібрано на сайті управління.

 

Читайте також