Як зміниться податкова служба Рівненщини?

фото ілюстративне

На Рівненщині обговорили напрямки реформування  податкової служби  та митниці. За ініціативи Громадської ради при ГУ ДФС у Рівненській області та ТВ АППУ  проведено засідання «круглого столу» щодо реформування фіскальної та митної служби. В заході взяли участь керівництво ГУ ДФС у області, Рівненської митниці ДФС, представники громадськості та бізнесу. Предметом розгляду учасників круглого столу стали проекти положень про Державну податкову та митну служби, надані для обговорення ВГО АППУ.

Як повідомив в.о.начальника Рівненської митниці ДФС Іван Іванов: «Ми зацікавлені у діалозі з громадськістю та бізнесом щодо розбудови української митниці. Ми рухаємося в одному напрямі, наші цілі та плани співпадають – і це головне в нашому спільному прагненні зробити митницю сучасною, автоматизованою, відкритою для чесного бізнесу та ефективною у протидії митним правопорушенням.

Для фіскальної служби електронізація митних процедур є пріоритетом. В ДФС було презентовано СМАРТ-митницю, яка застосовуватиме  усі інноваційні методи та технології, постійно оновлюватиметься та вдосконалюватиметься. І пропозиції бізнесу та громадськості у цьому напрямі є дуже важливими. Важливим напрямком нової митниці є застосування митного пост-аудиту, що є інструментом спрощення міжнародної торгівлі». Вагомим кроком для спрощення митних формальностей  Іван Іванов назвав ухвалення закону щодо впровадження механізму єдиного вікна. Загалом на сьогодні основна частка вантажів оформлюється, саме, за принципом «єдиного вікна». 

Думку присутніх висловив голова Громадської ради при ГУ ДФС у області  Богдан Гапяк, повідомивши, що під час зустрічей з платниками податків неодноразово звучала думка про позитивні результати реформ у митній сфері. Богдан Гапяк зупинився і на питаннях реформування податкової служби. Зокрема, звернув увагу на створення при ДФС окремого підрозділу, який здійснює розгляд скарг. На сьогодні до процедур оскарження залучаються представники громадських організацій, які присутні при розглядах скарг. Вони дають свої зауваження та пропозиції, які враховуються при винесенні рішень.Саме створення такої структури у митному напрямі громадськість вважає, як один з кроків побудови ефективної комунікації з бізнесом.

Заступник голови Громадської ради та директор виконавчої дирекції ТВ АППУ Лариса Садова внесла пропозиції до проектів Положень стосовно створення при ДФС узгоджувальних комісій з представниками бізнес-асоціацій для розгляду результатів податкових перевірок, необхідності врахування останніх законодавчих змін щодо взаємодії ДФС із територіальними громадами, тощо.

Представники громадськості Рівненщини надали ряд інших пропозицій, зокрема щодо проекту положення про Державну податкову службу, автоматизації, електронізації митниці, аналізу ризиків, комунікації з бізнесом тощо. З поданих пропозицій сформовано звернення до ВГО АППУ щодо розгляду запропонованих бізнесом і громадськістю змін  на засіданні робочої групи по реформуванню ДПС і ДМС, створеної при Кабінеті Міністрів України.

За інформацією ГУ ДФС у Рівненській області

Читайте також