Як змінювався стадіон "Авангард" у Рівному від початку свого будівництва? (ВІДЕО)

https://rv.suspilne.media

За два роки "Авангард" має повністю змінитись. У цьому році стадіону - півстоліття. UA: Рівне продовжує цикл сюжетів,  присвячених майбутній реконструкції стадіону. Ми вже підготували матеріал під назвою "Авангард": коли почнуть, куди подінуться спортсмени та про "поки що своїми силами" (ВІДЕО)". Цей присвячуємо історії спортивної арени. 

Дослідник історії рівненського футболу Віктор Свиридюк взяв на зустріч із журналістами Суспільного вирізку з газети "Зміна" від 5-го січня 1968-го року.

Ілюстрація до тексту – ескізний проект нового стадіону, будівництво якого тоді стартувало в Рівному.

– Тут детальний опис початку будівництва даного стадіону, хто генпідрядник, хто підрядник. 1 січня 1968-го року працівники Київського спецуправління №608 розпочали будівництво. Головним підрядником стало Рівненське будівельне управління №24. А куратором – Олександр Азімов. Дякуючи йому і з’явився цей стадіон, – розповідає дослідник історії футболу Віктор Свиридюк.

Проект цієї споруди, якій у наступному році мало б виповнитися 50 років, розробив Рівненський філіал столичного інституту "Діпромісто" під керівництвом архітектора Бориса Андреєва.

Від інших тогочасних наш стадіон відрізнявся підтрибунними приміщеннями та навісом, говорить дослідник історії футболу Віктор Свиридюк.

– Це 1974-й рік. Команда "Авангард" (Рівне) на фоні центральної трибуни стадіону. Як бачите, козирок мав дещо інший вигляд. Але основної функції, – захист від дощу і снігу, – він не виконував. Тому реконструкцію зробили. Електронне табло було зроблене в Тбілісі. І змонтоване в Рівному. Там висвітлювалися назви команд, автори голів, секундомір і температура повітря...
– Воно працювало з 1970-го і по? (запитав журналіст)
– Десь по 90-й чи 91-й...

Петро Григорович за рівненські "Колгоспник" та "Горинь" виступав 11 років. Він встиг пограти на дерев’яній арені, що була тут у 60-х та на тимчасовому стадіоні, який звели на час будівництва нового стадіону.

– В 67-му році вирішили зробити реконструкцію. Це все розібрали і перенесли стадіон туди, де зараз громадська вбиральня. Той стадіон у Рівному називали "Вемблі". 68-й, 69-й і половину 70-го року ми грали там, на тому "Вемблі", – розповідає гравець "Колгоспника" та "Горині" (1961-1972 рр.) Петро Григорович.

Петро Григорович також став учасником першого матчу на новозбудованому стадіоні, який зараз називається "Авангард". 9-го серпня 1970-го року у поєдинку чемпіонату СРСР у Класі "Б" зустрілися "Горинь" (Рівне) та севастопольський Спортивний клуб Чорноморського флоту. Того дня рівняни забили перший гол на новій арені.

– Передача була з правого флангу, десь з позиції правого півоборонця в штрафний майданчик. Я пробив з льоту. Там була штовханина. І Артемюк забив гол, – пригадує Петро Григорович.

Автор першого голу на стадіоні "Авангард" Йосип Артемюк на цій світлині 1970-го року з архіву Віктора Свиридюка – третій зліва в нижньому ряду. Поряд із Петром Григоровичем.

А от Валерій Бруханський з 1975-го по 1984-й рік обіймав посаду директора стадіону. Пригадує: в його часи в штаті стадіону було близько сотні працівників.

– Хороший стадіон був. Були спортивні зали: важкої атлетики, легкоатлетичний манеж. Була їдальня хороша, кондитерський цех працював у північній трибуні. Поле було жахливе. Що ми зробили... 30 машин торфокрихти привезли і засипали на зиму. І кілограмів 400 насіння. Навесні після снігу поле було чорним. На мене вже пальцями почали показувати... А потім – трава пішла. До квітня поле було ідеальним, – пригадує директор стадіону "Авангард" (1975-1984 рр.) Валерій Бруханський.

Початку нової реконструкції стадіону "Авангард" Валерій Бруханський чекає. І вірить у її завершення. 

ДОВІДКОВО: У березні фірма "Фіалка" повинна розпочати демонтажні роботи на стадіоні "Авангард". Зараз у Рівному очікують на дозвіл на початок будівельних робіт від Державної архітектурно-будівельної інспекції. Потому, згідно з договором між замовником реконструкції, – рівненським УКБ та генпідрядником, – фірмою "Фіалка", будівельники мають приступити до виконання у десятиденний термін. До кінця цього тижня підтрибунні приміщення арени повинні звільнити орендарі: легкоатлети з обласної спортшколи олімпійського резерву та школи вищої спортивної майстерності. Будівельні роботи на "Авангарді" поки не почалися. Попередня вартість робіт – 199 мільйонів 800 тисяч гривень. 

 

Читайте також