Як зробити варення з вишні: ТОП-6 кращих рецептів

Фото: відкриті джерела

Хоча сама по собі ця ягода кислувата, різні варення, повидла і джеми з неї виходять надзвичайно смачними.

Ці варення і повидла відмінно підійдуть в якості начинки для налисників, доповнення бельгійських вафель чи домашнього морозива. Про це інформує онлайн журнал «Поличка»

Густе варення з вишні

Приготоване за цим рецептом варення буде не тільки густе, а й з не сильно розвареними ягодами.

Інгредієнти

Вишні – 1 кг

Цукор – 1 кг

Приготування

Ягоди вишні почистити від кісточок. Викласти їх шарами в каструлю використавши лише половину цукру, лишити на ніч чи хоча б на 5-6 годин щоб ягоди пустили сік.

Далі поставити каструлю на плиту, варити на середньому вогні протягом 15 хвилин. По завершенню вимкнути і дати охолонути.

Коли охолоне – злити весь сироп в окрему каструлю, а ягоди залишити. До злитого сиропу додати залишену раніше половину цукру і поставити на плиту, варити на середньому вогні доки сироп не стане потрібної густини.

Щоб перевірити густину сиропу ставимо поруч миску з холодною водою і капаємо туди трохи сиропу. Він не повинен розтікатися, а має стати густою капелею, яку можна стиснути пальцями.

Коли сироп стане потрібної густини – додати в нього ягоди (які залишилися в іншій каструлі після зливання сиропу), довести до кипіння. Після закипання можна вимикати плиту і розливати наше густе варення з вишень по банкам.

Рецепт «П’ятихвилинка» без кісточок

Звісно ж, на приготування такого варення піде значно більше ніж 5 хвилин, одне тільки очищення ягід від кісточок довготривалий процес. Назва «П’ятихвилинка» виникла лише через час самого варіння після закипання – 5 хвилин.

Інгредієнти

Вишня – 2 кг

Цукор – 1,5 кг

Приготування

Вишню перебрати, очистити від кісточок. Помістити у каструлю, засипати цукром пошарово (шар ягід, шар цукру, і т.д.). Переписані цукром ягоди залишити на 5-6 годин, щоб вони пустили сік.

Потім поставити на плиту, на середньому вогні довести до кипіння, далі на малому вогні варити ще 5 хвилин. При цьому знімати піну.

Варення з вишні готове, його можна розлити по стерилізованим банкам і закрутити на зиму.

Джем з вишень (желейне варення)

Щоб приготувати желейне варення знадобиться згущувач («Желфікс» чи желатин) і блендер. Використання згущувача дозволить зменшити час варіння джему.

Інгредієнти

Вишні – 1 кг

Цукор 0,5 кг

Желатин або Желфікс – 10 г

Приготування

Ягоди помити, почистити від хвостиків і видалити кісточки. Після цього пропустити їх через м’ясорубку або подрібнити в блендері.

Подрібнені ягоди перекинути в каструлю, яку поставити на плиту. Додати «Желфікс» і постійно помішуючи довести до кипіння. В разі використання желатину спочатку залити його водою і залишити для набухання.

Після закипання додати цукор і добре перемішати його з вишнями, до однорідного стану.

Дати джему закипіти, збавити режим роботи конфорки на слабкий, варити протягом 4-5 хвилин.

Смачний джем з вишень готовий, його можна розлити по банкам і закрити на зиму.

Варення з вишні з шоколадом

Любителям шоколаду варто спробувати рецепт вишневого варення з какао і, власне, самим шоколадом.

Інгредієнти

Вишня – 0,5 кг

Цукор – 0,3 кг

Чорний шоколад – 50 г

Какао-порошок – 50 г

Приготування

Ягоди перебрати, помити, почистити від кісточок. Пересипати цукром і залишити на 5-6 годин при кімнатній температурі, щоб вишні пустили сік.

Каструлю з пустившими сік ягодами поставити на плиту, після закипання варити на слабкому вогні протягом 10 хвилин. Вимкнути і дати охолонути.

Коли охолоне – знову поставити на плиту, після закипання варити 10 хвилин на слабкому вогні. Знову вимкнути і дати охолонути.

Повторити попередній крок ще 2-3 рази. На останньому «колі» варіння додати останні інгредієнти – какао порошок і потертий на тертці шоколад. Добре перемішати.

Коли шоколад розтане – варимо ще 5 хвилин і вимикаємо. Вишневе варення з шоколадом готове, можна розлити його по стерилізованим банкам і закрити на зиму.

Повидло з вишень

Порада: щоб з ягід було максимально легко видаляти кісточки, треба вибирати найбільш стиглі вишні. Крім того, добре стиглі ягоди швидше пустять сік і варення теж готуватиметься швидше.

Інгредієнти

Вишні – 1 кг

Цукор – 600 г

Вода – 200 г

Лимонна кислота – 1 г

Приготування

Ягоди перебрати, очистити від кісточок, потім подрібнити у блендері. Отриману масу помітити в каструлю, додати цукор і воду, поставити на плиту, на середній вогонь.

Після закипання повидла його треба постійно помішувати. Вогонь зменшувати не треба. Час приготування повидла становить 2-3 години, залежно від ширини вашої каструлі (чим ширша, тим швидше).

За хвилин 5 до готовності додати лимонну кислоту і добре перемішати. Після цього плиту можна вимикати, а повидло розлити по банкам і закрутити.

Варення з вишні та малини

Досить цікавий рецепт приготування насиченого кисло-солодкого і дуже смачного варення з вишні та малини.

Інгредієнти

Вишні – 1 кг

Малини – 1 кг

Цукор – 2 кг

Приготування

Вишні помити, очистити від кісточок. Малину перебрати, акуратно помити та дати обсохнути.

Спочатку помістити в каструлю малину, додати половину цукру, поставити на плиту. На середньому вогні довести до кипіння, додати решту цукру та вишні, перемішати і знову довести до кипіння.

Варити варення на слабкому вогні протягом 40-50 хвилин, помішуючи час від часу та знімаючи піну.

Готове вишнево-малинове варення гарячим розлити по стерилізованим банкам, закрутити, перевернути верх дном, накрити полотенцем і залишити до повного охолодження.

Приготоване варення, не тільки за останній рецептом, а й за попередніми, краще всього зберігати у темного і прохолодному місці.

Читайте також