Які місцеві ради на Рівненщині є найпрозорішими? (інфографіка)

Всеукраїнська Коаліція «Прозорі ради» в ході проведення круглого столу: «Прозорі ради Рівненщини» представила результатигромадського контролю прозоростіроботи4 органів місцевого самоврядування області: Рівненської обласної, Рівненської, Дубенської, Здолбунівської міських рад. Дослідження проводилось у 16 місцевих радахІвано-Франківської, Полтавської, Рівненської та Чернігівської областей. В роботі заходу взяли участь представники органів місцевого самоврядування, громадськості, депутати місцевих рад, науковці та активні мешканці громад.

Дослідження на Рівненщині проводилось представниками ГО «Центр суспільних дій «Сівітас», а висновки та рекомендації щодо прозорості та підзвітності для рад підготували у ГО «Центр політичних студій та аналітики «Ейдос».

Зокрема, експерти проаналізували рівень імплементації місцевими радами інструментів громадського контролю та участі громадян в процесі прийняття рішень. Аналіз органів місцевого самоврядування полягав у дослідженні 3 критеріїв:чизакріплені вони в нормативно-правових актах рад, як виконуються на практиці та наскількизручні у користуванні.

Загалом, юристиКоаліціїзустріли в більшості ради однакові проблеми та рекомендували спростити та зробити більш доступним у використанні для мешканців громад механізм ініціювання місцевої ініціативи і громадських слухань (для міських рад), налагодити роботу постійних депутатських комісій відповідальних за врегулювання конфлікту інтересів щодо надання рекомендацій та роз’яснень для депутатів рад, вчасного оприлюднення проектів нормативно-правових актів, рішень органів місцевого самоврядування.

Крім того, представники Коаліції запропонували усім радам запровадити практику опублікування на офіційному сайті ради анонсів про звітування всіх депутатів ради перед виборцями на відкритих зустрічах, оскільки такий ресурс вже наявний та вимагає додаткової витрати ресурсів.     

За словами координатора Коаліції «Прозорі ради» у Рівненській області Володимира Зиля, відповідні висновки та рекомендації вже надіслано радам, відбувається процес їх обговорення та узгодження: «Найбільше дискусій у спілкуванні з радами викликає питання придатності до використання. Ми вперше звернули увагу на цей критерій і вважаємо, що морально застарілі сайти в епоху поширення інформаційних технологій не можуть бути ефективними у використанні мешканцями громад. Позитивно, що очільники окремих рад Рівненщини мають стратегічну мету оновлення власних інформаційних ресурсів і ми готові долучитися до цих процесів».

В роботі круглого столу серед інших учасників взяли участь представники Рівненської обласної ради: голова постійної комісії з питань гуманітарної політики Рівненської обласної ради Алла Черній,керуючий справами виконавчого апарату-керівник секретаріату Рівненської обласної ради Богдан Сологуб, секретар Здолбунівської міської ради Валентина Капітула, начальник організаційного відділу Дубенської міської ради Світлана Бондарчук, начальник інформаційно-комп’ютерного відділу Дубенської міської ради Юрій Яцюк, експерт з фінансових питань Офісу реформ Асоціації міст України у Рівненській області Людмила Кушнер, доктор політичних наук, професор, академік Академії наук вищої школи України, завідувач кафедри політичних наук Максим Гон.

За словами голови постійної комісії з питань гуманітарної політики Рівненської обласної ради Алла Черній під час робочих відвідин Польщі була змога порівняти рівень відкритості роботи органів самоврядування, тож Рівненська обласна рада забезпечує стандарти прозорості, які подекуди є більш демократичними, ніж в місцевої влади інших європейських країн. Щодо звітування депутатів облради, то на практиці воно відбувається через виступи на сесіях органів місцевого самоврядування, особисті зустрічі з виборцями. Такі форми звітування відповідають запитам виборців та дозволяють вести мову про питання прикладного характеру, які їх цікавлять в першу чергу.

Керуючий справами апарату, керівник секретаріату Рівненської обласної ради Богдан Сологуб відзначив, що співпраця ГО «Центр суспільних дій «Сівітас» та Рівненської обласної ради відбувається не вперше та зауважив, що апарат ради виконує свою діяльність в тому числі через інформаційно-просвітницьку роботу з депутами. За його словами Рівненська обласна рада завжди прагне запозичувати інновації та наразі проводить переформатування офіційного сайту. Ця робота розпочалася ще минулого року, а деякі рекомендації ГО «Центр «Сівітас» будуть враховані при модернізації цього інформаційного ресурсу.

Секретар Здолбунівської міськради Валентина Капітула зазначила, що наявне кадрове забезпечення апаратів міських рад невеликих міст має значне навантаження, пов’язане з дотримання вимог щодо оприлюднення значної кількості інформації. За її словами апарат ради вдячна за пропозиції, вони дають змогу поглянути на власну діяльність з іншого боку. Питання відкритості та прозорості турбують і місцевих громадських активістів і депутатів, тож вони мають достатньо уваги з боку Здолбунівської міськради.

Начальник організаційного відділу Дубенської міської ради Світлана Бондарчук, начальник інформаційно-комп’ютерного відділу Дубенської міської ради Юрій Яцюк повідомили про оновлення офіційного веб-ресурсу цього органу місцевого самоврядування. Ця діяльність розпочалася в минулому році, тож апарат ради знає про ті вади, які мав попередній сайт та проводить діяльність, аби на нова версія сайту була максимально зручною в користуванні.

Експерт з питань адвокації ГО «Центр суспільних дій «Сівітас» В’ячеслав Долід запропонував для представників рад користуватися безкоштовними модулями сайту «Відкритий бюджет» для висвітлення бюджетної інформації органів місцевого самоврядування у зручній для користувачів формі. Модуль «Комунальні підприємства» вже активно використовують Рівненська обласна та міська ради.

Представники ГО «Центр суспільних дій «Сівітас» запропонували присутнім співпрацю, провівши аналогічні круглі столи та обговорення уораганах місцевого самоврядування, громадах. У Центрі запросили інші громадські організації долучатися до спільної роботи з використання методології дослідження щодо аналізу інших органів місцевого самоврядування у межах Коаліції «Прозорі ради».

 

Довідково: у квітні 2015 року було створено ВсеукраїнськуКоаліцію «Прозорі ради», метою якої є підвищення прозорості місцевих рад в України, що сприятиме зменшенню корупційних ризиків в їхроботі та забезпечить реалізацію права громадян на контроль влади.

Впродовж 2015-2017 роківКоаліція «Прозорі ради» вже охопила своєю діяльністю 76 органів місцевого самоврядування у Вінницькій, Закарпатській, Запорізькій, Дніпропетровській, Івано-Франківській, Кіровоградській, Одеській, Хмельницькій, Рівненській, Тернопільській, Черкаській, та Чернігівській областях. За цей час Коаліції «Прозорі ради» вдалося підвищити середній рівень імплементації місцевими радами інструментів громадського контролю та участі громадян в процесі прийняття рішень з 12% до 76%.

Захід відбувся в рамках Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EU Anti-CorruptionInitiative) - найбільшої програми підтримки України з боку ЄС в сфері боротьби з корупцією. Програма фінансується ЄС та спів-фінансується і впроваджується Данською агенцією з міжнародного розвитку (DANIDA).

Читайте також