Які ознаки грипу мають знати рівняни?

Грип та інші гострі респіраторні інфекції (ГРІ) належать до найпоширеніших інфекційних хвороб, які можуть викликати епідемії та пандемії. Повідомляє Рівненський обласний лабораторний центр.

На грип та інші гострі ГРІ в Україні щорічно хворіє від 10 до 25% населення, що призводить до великих економічних втрат. В даний час грип залишається неконтрольованою або малокерованою інфекцією. 

Віруси грипу уражають різні органи та системи людини і у 5% випадків спричиняють тяжкі гіпертоксичні форми. Практично усі епідемії грипу супроводжуються розвитком ускладнень у вигляді пневмоній, синуситів, отитів, менінгітів, гострої серцево-судинної патології, що призводить до підвищення смертності, особливо у групах ризику. Це стосується і вагітних, оскільки у них частіше діагностують тяжкі та ускладнені форми грипу, пневмонії. 

Крім вірусів грипу типів А, В небезпечні також віруси парагрипу, аденовіруси, бокавіруси, коронавіруси, риновіруси, респіраторно-синцитіальні віруси. 

Збудники грипу та ГРІ малостійкі до дії світлових і ультрафіолетових променів, дезінфікуючих речовин, підвищеної температури, однак добре зберігаються при низьких температурах.

Рання діагностика грипу та ГРІ необхідна для своєчасної діагностики спалаху (епідемії) та проведення протиепідемічних заходів в регіоні. Тому за рекомендаціями ВООЗ є недоцільним проведення лабораторного підтвердження кожного випадку захворювання на грип. З метою вірусологічного моніторингу обстеженню підлягають вагітні та діти до 5 років з підозрою на грип, пацієнти з тяжкою гострою респіраторною інфекцією, які знаходяться у відділеннях реанімації та інтенсивної терапії, а також померлі.

В області моніторинг за циркуляцією вірусів грипу проводить вірусологічна лабораторія ДУ «Рівненський обласний лабораторний центр МОЗ України».

За триваючий епідемічний сезон 2017-2018 року (з 40 тижня 2017 року по 11 тиждень 2018 року) методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) в реальному часі проведено 116 досліджень від 58 осіб з попереднім клінічним діагнозом грип та ГРІ. У 16 осіб (27,6 %) була виявлена нуклеїнова кислота (НК) вірусу грипу типу В. Серед хворих, у яких виділено НК вірусу грипу типу В осіб жіночої статі було 10 (62,5%), серед них одна вагітна, осіб чоловічої статі - 6 (37,5%), дітей до 18 років було 7 (43,8%), осіб у віці 20-30 років-3 (18,75%), 30-40 років-4 (25%), 40-50 років-2 (12,5%). При дослідженні секційного матеріалу від 3 померлих з діагнозом пневмонія віруси грипу не виявлені. Усі дослідження на грип методом ПЛР проведені на ампліфікаторі iQ5 Bio-Rad (USA). Позитивні результати дослідження відмічалисьу лютому 2018 року.

У вірусологічній лабораторії ДУ «Рівненський обласний лабораторний центр МОЗ України» з метою діагностики грипу та інших ГРВІ також проводяться дослідження методом ПЛР на платній основі для всіх бажаючих. Дослідження проводяться згідно з тарифами (прейскурантами), затверджених постановою Кабінету Міністрів України. Вартість одного дослідження 128,15 грн. без ПДВ. Для дослідження відбирають мазки з носу, зіву, носоглотки, назофарингіальні змиви не пізніше 72 годин з часу появи симптомів захворювання та до початку проведення антивірусної терапії. Доставка всіх проб у вірусологічну лабораторію проводиться тільки при дотриманні «холодового ланцюга» (в сумках-холодильниках з холодовими елементами) не пізніше 24 годин від моменту відбору. Результат дослідження видається протягом 3-х днів.

Читайте також