Якою вакциною від COVID-19 щеплюватимуть мешканців Рівненщини?

Незабаром на Рівненщині розпочнеться етап вакцинації громадян від вірусу COVID-19. Головний санітарний лікар області Роман Сафонов розповів, яку саме вакцину застосовуватимуть в Україні та що потрібно знати про це мешканцям Рівненщини.

За його словами, буде використовуватись вакцина Pfizer.

"Це та вакцина, якою широко вакцинуються у Америці, Ізраїлі. Мабуть багато хто чув, що Ізраїль зараз є лідером в світі за кількістю щеплень: 12 зі 100 мешканців Ізраїлю вже вакциновані", - повідомив пан Сафонов.

Багатьох хвилюють можливі побічні дії вакцини. 

"Стосовно побічних дій, то вже мільйони людей в усьому світі вакциновані цими та іншими вакцинами. В тому числі вікові категорії 80+, 90+. Треба розуміти щодо ризиків побічних дій, що більші ризики статистично потрапити у ДТП по дорозі у поліклініку, ніж мати несприятливі наслідки після вакцинування", - зазначив головний санітарний лікар.

За його словами, пересторогою до щеплення є лихоманки, висока температура.

"Це не тому, що будуть негативні наслідки для нас, а тому, що це буде впливати на ефективність вакцини. Це стосується будь-якої вакцини", - наголосив пан Сафонов.

Чи буде можливість обрати виробника вакцини та чи буде щеплення примусовим:

"Можна буде за власні кошти у аптечній мережі придбати вакцини. Це з часом, зараз такої можливості немає. Я спостерігаю досить смішні мітинги щодо примусової вакцинації. Хочу наголосити, що вакцина настільки дефіцитна і дорога, що говорити про вільний доступ або про примус - це не серйозно. Яку б марку вакцин не використовували - це досить відомі  усім виробники, які перевірені на мешканцях країн Європи та Америки", - прокоментував Роман Сафонов.

Читайте також