"Його просто роздерли": волонтерка з Рівненщини отримала на пошті розграбований пакунок гумдопомоги

Війна в Україні сколихнула весь світ і багато земляків, яким небайдужа доля Батьківщини, всіма силами намагаються допомогти військовим. Так і уродженка Рівненщини Лариса молиться за українських захисників та в силу своїх можливостей допомагає гуманітарними пакунками. Неодноразово жінка надсилала з Польщі, де вона наразі проживає з дітьми, медикаменти та речі першої необхідності. Зазвичай вона співпрацювала з перевізником, який довозив вантажі на Рівненщину, де їх забирала місцева волонтерка. Однак, цього разу чоловік не зміг доставити вантаж та скористався послугами Нової пошти.

Саме це рішення і стало початком проблем із 50-кілограмовим пакунком. 

"Посилка складалась з аптечок, медикаментів. Там було дуже сильне знеболююче. Ці ліки вартують немало грошей. Я зібрала 25 аптечок, 67 найменувань медикаментів, спеціальні спреї, які заморожуть поранену ділянку тіла", - розповідає Лариса. За її словами, вартість вантажу склала близько 8 тисяч гривень. 

Фінансово долучилась до збору гумвантажу ще одна українка за кордоном Наталя Яремович.

За словами Лариси, у Рівненській області посилку мала забрати волонтерка Олена, яка з початку війни займалась збором допомоги.

 Фото пакунку до надсилання

"Посилка мала їхати один день, натомість її доставили через три дні. Весь цей час жінка спостерігала за пересування вантажу і стверджує, що траєкторія охоплювала ледь не всю Західну Україну", - зазначає Лариса.

Яке здивування було у волонтерки Олени, коли вона побачила розшматовану коробку у здолбунівському відділенні пошти. Пакунок фактично "переполовинили". Із усіх медикаментів, шкарпеток та продуктів харчування залишилась половина.

"Його просто роздерли. Всередині не вистачало медикаментів. Приїхало з 67 пачок менше, ніж половина. Нема пластирів - я їх дуже багато відправляла. Аптечки не всі приїхали, шкарпеток не вистачало", - каже Лариса.

Жінка надає світлини пакунку до відправлення та після отримання.

Фото пакунку після доставки Новою поштою у відділення в Здолбунові

"Коли я приїхала її забирати, то вирішила просто глянути на коробку. Вона була зовсім не така, як на фото до відправлення. Відкривши її, я побачила, що в ній хаос. Зразу набрала Ларису - при працівниках Нової пошти вона називала кількість предметів, які мали бути. Виявилось, що половина вмісту коробки зникла. Покрали багато лікарських препаратів. З продуктів - це чай, кава. Я звернулася до них зі скаргою. На вчорашній день мені відписала Нова пошта, що вони готові компенсувати 400 гривень. Там одна аптечка коштує в районі 800 гривень", - говорить рівненська волонтерка Олена.

За попередніми підрахунками, вартість вкраденого складає близько 3 тисяч гривень. 

Скрін-шот повідомлення від Нової пошти про компенсацію

У відділення Нової пошти Олена викликала правоохоронців, однак, вони не допомогли у цій ситуації. 

"В поліції сказали, що оскільки кількість товарів у посилці не зафіксована офіційно на папері з печаткою, то розглядати це вони не можуть. Оскільки Лариса не є офіційним волонтером та збирала допомогу від себе, то офіційних документів, звісно, немає", - зазначає Олена.

Коли жінки почали зв`язуватися із перевізником, то з`ясували, що коробку він відправив поштою у цілісності. Під час перетину кордону її також не відкривали. Відповідно, розкрадання відбулось у процесі доставки вантажу у Здолбунів. Співробітники Нової пошти відмовились продемонструвати відеозаписи із камер відділення в Тернопільській області.

Журналісти "Рівне Медіа" зв`язалися із службою підтримки Нової пошти, щоб встановити обставини інциденту.

Так, з`ясувалося, що повідомлення про 400 гривень компенсації є помилкою системи. Більше того, скаргу Олени до цього моменту не зареєстрували через той же збій. У розмові з журналістами працівник кол-центру зазначив, що зафіксує ще одне звернення, яке розгляне юридичний відділ. Стосовно причин розкрадання вантажу - менеджер Віталій відповів:

"Це ми будемо з`ясовувати, розмовляти зі співробітниками Нової пошти. Саме вони і є відповідальними. Юридичний відділ розглядає дану ситуацію і нараховує суму, яка була вказана в оголошеній вартості. Згідно цієї суми буде нараховуватися компенсація. Юридичний відділ розглядає окремо ситуації і якщо там все так погано, то виплачують повну суму оголошеної вартості. Однак, сума може бути меншою".

Прикро, що у розділі "оголошена вартість" Лариса вказала суму 1000 гривень. У разі успішного розгляду юридичним відділом, саме такі кошти буде компенсовано. Втім, цих грошей не достатньо, щоб покрити вартість вкрадених предметів. 

Згодом до журналістів зателефонував працівник Нової пошти та повідомив, що запит на розгляд скарги було надіслано до юрвідділу і упродовж кількох діб буде відомо результат. Суму компенсації нараховують на картку користувача упродовж 2-3 робочих днів.

Читайте також