Юрій Вірт: "З часом ми розпочнемо відбудовувати державу і футбол в тому числі"

Головний тренер рівненського Вереса Юрій Вірт в інтерв'ю телеканалу Футбол розповів про долю команди та спілкування з Анатолієм Тимощуком.

- Як наважилися виставити на аукціон таку цінну для себе нагороду - медаль за перемогу у Кубку УЄФА?

- Я зараз без зброї в руках. Але можу допомагати фінансово. Тому й вирішив виставити на аукціон медаль за перемогу донецького Шахтаря у Кубку УЄФА у 2009 році. Бачив, хтось продає свої футболки. В мене футболок немає - всі роздарував раніше. Тому вирішив продавати медаль. Мене підтримала моя родина, підтримала дружина. 

- Яка доля команди?

- Війна почалася, коли ми готувалися до матчу проти Ворскли. Ми одразу прийняли рішення відпустити усіх футболістів додому, до рідних. Кожен із них зараз по можливості допомагають Україні. Ми всі на зв'язку. Вірю, з часом ми розпочнемо відбудовувати державу і футбол в тому числі. 

- Чи вірили в можливість війни до її початку?

- Якщо чесно - ні. Всі про це говорили, але не міг в це повірити. Тим паче, що одразу почнуться обстріли таких міст, як Львів, Івано-Франківськ, Харків. Але це сталося. Не сумніваюся, що після всього цього на наших "сусідів" чекає велике горе. До них усе це повернеться. А ми - житимемо у вільній процвітаючій Україні. 

- У Вас було багато друзів у Донецьку, Маріуполі. Що вони розповідають?

- Так, дійсно. Багато друзів жили в Маріуполі. Слава Богу, усі вони зуміли виїхати. Буквально декілька днів тому. Багато людей там досі залишаються в критичній ситуації. Сподіваюся, вони теж зуміють вирватися, а наші воїни - доб'ють ворога. 

- Ваш колишній одноклубник Анатолій Тимощук, який працює в Зеніті, досі мовчить про війну. Що думаєте з цього приводу?

- Я нещодавно написав йому смс. Висловив свою позицію. Порадив йому залишити ту країну. В нього - своя позиція. Думаю, він сам особисто має все це прокоментувати - чому він прийняв таке рішення. Це його особисте рішення, його вчинок. Він сам за нього повинен відповідати. Свою позицію з цього приводу я йому висловив. Я знаю, що батько тримає його вкурсі того, що відбувається в Україні. Батько Анатолія записався в тероборону в Луцьку. 

- Хто винен у війні: путін, чи російський народ загалом?

- російський народ. Вони підтримують путіна - значить поділяють відповідальність за його вчинки. На російському народові лежить навіть більша провина за війну, бо вони ходять і голосують за путіна. 

Читайте також