З початку року майже 120 дітей із Рівненщини захворіли на кашлюк

У Рівненській області за чотири місяці 2020 року на кашлюк захворіло 119 дітей, що у 6 разів вище ніж за аналогічний період 2019 року. Найвища захворюваність у Березнівському, Зарічненському районах та м.Рівне.

Кашлюк – це вкрай заразне захворювання дихальних шляхів, викликане бактерією. Легко поширюється від людини до людини, головним чином повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні. Багато дітей, які заразилися кашлюком, страждають від нападів кашлю протягом 4-8 тижнів. Найбільш небезпечне це захворювання для немовлят.

Першими ознаками кашлюку є помірний жар, нежить, кашель, який, як правило, переходить у судомний кашель. У немовлят це може супроводжуватися періодами тимчасового припинення дихальних рухів (апное). Симптоми, зазвичай, з'являються через 7-10 днів після інфікування.

Основний засіб профілактики кашлюку – вакцинація.
Відповідно до національного календаря щеплень, вакцинувати дітей для профілактики кашлюку необхідно у віці 2, 4, 6 і 18 місяців (чотири щеплення).

Для вакцинації дітей проти кашлюку на першому році життя можуть використовуватися вакцини як з ацелюлярним (АаКДП), так і з цільноклітинним (АКДП) кашлюковим компонентом.

Станом на 01.06.2020 року в області залишаються 11 тисяч невакцинованих дітей від кашлюку. Рівненська область у достатній кількості забезпечена вакциною АКДП.

 

Читайте також