За 8 місяців на Рівненщині зареєстрували 30 випадків сказу тварин

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

28 вересня щорічно відзначається Всесвітній день боротьби зі сказом. Цей день покликаний підвищувати інформованість про наслідки сказу у людини і тварин, про те, наскільки складно попередити захворювання серед людей, не проводячи належні профілактичні заходи серед тварин. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, ця хвороба входить у першу п'ятірку хвороб, спільних для людини і тварин, що наносять найбільший соціально-економічний збиток. На сьогоднішній день сказ реєструється у 113 країнах світу, пише Рівненський обласний лабораторний центр.

В Україні епідемічна ситуація зі сказу залишається нестійкою, за останні 10 років зареєстровано 38 випадків захворювання людей на сказ у 16-ти областях (Київській, Харківській, Волинській, Донецькій, Кіровоградській, Чернігівській, Одеській, Херсонській, Луганській, Львівській, Рівненській, Черкаській, Дніпровській, Вінницькій, Сумській, Тернопільській та у м.Києві). Найбільшу кількість хворих людей гідрофобією виявлено у 2007, 2011, 2015рр.

Епізоотична та епідемічна ситуація щодо сказу в Рівненській області в останні роки залишається неблагополучною. Щороку в області звертається за медичною допомогою близько 3-х тисяч осіб, що постраждали від покусів різними тваринами, 600 - 700 осіб отримують профілактичне лікування. В 2014 та 2016 рр. зареєстровані два випадки сказу серед людей у Володимирецькому та Гощанському районах. В обох випадках зараження відбулося через покуси котами. Серед тварин щороку реєструються випадки сказу, причому їх кількість зростає.

За вісім місяців поточного року в області зареєстровані 30 випадків захворювань тварин сказом, а саме 9 лисиць, 13 собак, 3 коти, 1 вовк, 1 бобер, 1 ВРХ (корова), 1 єнотовидна собака, 1 вівця. Хворі тварини реєструвалися у Дубенському, Гощанському, Острозькому, Рівненському, Березнівському, Корецькому, Здолбунівському, Зарічненському, Радивилівському, Володимирецькому, Дубровицькому та Костопільському районах. За медичною допомогою з приводу покусів звернулися 1321 особа, з них 80 осіб покусані хворими на сказ тваринами. Вакцинацію та імунопрофілактику призначено 321 особі. Продовжує викликати занепокоєння те, що у 29 випадках (9,0% від призначених) потерпілі від покусів тваринами відмовилися від антирабічного лікування, що є великим ризиком виникнення захворювань серед цих людей.

Збудник сказу - вірус - вражає центральну, нервову систему, що приводить до порушення дихання і внаслідок цього до смерті. Вірус виділяється у хворих тварин із слиною, тому зараження найчастіше настає при покусах, а також може відбуватися при ослиненні шкіри, при зніманні шкіри із хворої тварини, її виробленні та інше.

На сказ хворіють всі теплокровні тварини включаючи мишей, щурів, зайців, ондатр і т.д., але найчастіше в нашій області і найнебезпечнішим зустрічається захворювання на сказ серед лисиць, собак, котів, корів.

Однією з основних ознак розвитку захворювання є водобоязнь, утруднення під час ковтання рідини, поява судом при спробі пити воду. Тому сказ називають ще й гідрофобією. З моменту появи ознак і симптомів хвороби сказ стає смертельним. Перші симптоми сказу схожі з симптомами грипу, включаючи підвищену температуру, головний біль і втому. Потім хвороба поширюється на дихальну систему, шлунково-кишковий тракт та центральну нервову систему. У критичній стадії переважають ознаки гіперактивності та паралічу. Смерть наступає протягом перших п’яти днів хвороби.

Вірус сказу може з’явитися в слині за 10-14 днів до проявів хвороби, і заразитися можна навіть від зовні здорових тварин. Тому при кожному покусі, навіть при ослиненні, потрібно промити рану водою з милом і негайно звернутися в медичну установу, де в кожному окремому випадку буде вирішено питання відносно доцільності антирабічного лікування. За твариною, яка нанесла покуси, працівниками ветеринарної медицини проводиться нагляд протягом 15 днів з метою виключення сказу. Якщо не вдалося вберегтися від покусу або ослинення, насамперед, потрібно запам’ятати тварину, що нанесла покус, встановити її власника, адже від цього значною мірою також залежатиме курс лікування.

Сказ – особливо небезпечне, гостре, заразне, надзвичайно важке захворювання, яке без лікування неминуче закінчується смертю. Але тепер медицина має у своєму розпорядженні надійні препарати, які запобігають її розвитку. Тому так необхідно не гаючись звернутися за медичною допомогою, щоб застерегти появлення клінічних симптомів у потерпілих від покусів чи ослинення. Адже інкубаційний період у людей від 6 днів до 1 року (це період від потрапляння віруса в організм людини, до появи перших клінічних симптомів гідрофобії).

Необхідно пам’ятати, що тільки своєчасне звернення до лікаря дає надійну гарантію запобігти трагічним наслідкам.

Читайте також