За підтримки ГО «Рівне Разом» в «Будинку ветеранів» розпочались уроки «Захист України» у новому форматі

На базі КЗ «Будинок ветеранів» РМР, спільно з управлінням освіти міста Рівне, ветеранськими організаціями, вчителями ЗОШ предмету «Захист України» та за підтримки депутатів Рівнеради, фракції «Рівне Разом» розпочалось проведення уроків патріотичного виховання.

В рамках такої співпраці передбачено максимальне залучення учнів та викладачів предмету «Захист України». А ще - уроки домедичної підготовки, різного роду майстер класи з військової справи. Також перегляд патріотичних фільмів і не лише.

23 вересня учні 10 - го класу ЗОШ №9 увійшли в історію. Адже саме вони були першими, хто мав змогу відвідати заняття у новому форматі.

«Мене переповнюють емоціі від сьогоднішнього уроку з 10 класом 9 школи. Дякую викладачці Людмилі Вєтровій - це було емоційно і справді круто. Урок розпочав наш кіборг Федір Мисюра, який є героєм стрічки «Трохи нижче неба» про захисників Донецького аеропорту. Після перегляду фільму в класі була тиша. Ми запустили листи опитування, аби з’ясувати які враження від уроку і які побажання на наступні. Відповіді ми перечитували всім колективом і з вами ділимось», - розповіла керівниця «Будинку ветеранів» Вікторія Шинкаренко.

Віктор Шакирзян та Вікторія Шинкаренко під час презентації уроку патріотичного виховання

Старшокласники були не менш здивованими від такого заняття. Адже тут з перших уст можна почути правду про цю війну від її безпосередніх та живих свідків і учасників.

"Я впевнена, і знаю що точно таке треба частіше проводити, особливо для старших класів, так само і для менших класів, бо це справді важливо, і цей предмет в школі є невід'ємною частинкою, тому що ми є українці, і ми маємо захищати свою землю," - каже учениця 10 класу ЗОШ №9 Ірина Метлякова.

«Це унікальний майданчик для спілкування громадськості міста із ветеранами АТО/ООС, які пройшли фронт та знають на власному досвіді ціну мужності й патріотизму. Ми про нього мріяли, ми його таким планували, аби вдихнути у нього життя. Щоб він справді став для ветеранів та військових, а  для молоді тим паче, тим місцем, в якому виховують патріотизм та любов до рідної землі. Реалізація спільної програми Управління освіти м. Рівне з ветеранською спільнотою, саме в частині патріотичного виховання молоді – це ще одна наша велика  перемога»,- розповів секретар Рівнеради, очільник «Рівне Разом» Віктор Шакирзян.

«Предмет, який покликаний у загальноосвітніх навчальних закладах виховувати патріотичний дух у молоді має назву «Захист України». І в рамках саме цього предмету та розробки нової програми з патріотичного виховання ми  розпочали реальну співпрацю із КЗ «Будинок ветеранів» РМР. Укладено відповідний графік, за яким школярі зможуть відвідувати Будинок ветеранів. Для учнів 5-11 класів будуть проведені екскурсії. Окрім того, ми домовилися про те, що старшокласники зможуть виїздити на  полігон і не лише. Все це стосується реального практичного виховання молоді в тих умовах, в яких нині перебуває наша країна», - повідомив заступник начальника управління освіти міста Рівне, депутат Рівнеради від фракції «Рівне Разом» Василь Харковець.

А передувала цьому, як пригадує Віктор Шакирзян, копітка праця, постійні зустрічі та консультації.

Так 16 вересня рівненська делегація на чолі з секретарем Рівнеради відвідала Кабінет Міністрів України. Мету зустрічі, як пригадує Віктор Шакирзян, поставили собі таку:  посилити соціальний захист ветеранів АТО/ООС, напрацювати спільні з урядом програми, знайти додаткові джерела фінансування для ефективної роботи КЗ «Будинок Ветеранів» РМР.

Під час робочої поїздки в міністерство

Вдалося провести конструктивну зустріч з міністром у справах ветеранів Юлією Лапутіною. Також представити урядовцям програму з психологічної підтримки учасників АТО/ООС. Окрім того, домовитись про підтримку у справі пошуку донорських і грантових коштів.

Додатково, під час зустрічі, презентували і започатковану у Рівному програму патріотичного виховання учнівської молоді.

Федір Мисюра розповідає про Донецький аеропорт

Ось так з мрії та командної роботи стають реальністю такі важливі проекти. Адже ніхто не знає, коли закінчиться ця війна. І молодь повинна бути просто готовою зі зброєю в руках захищати рідний край.

"Ми хочемо щоб ці уроки з ветеранами були системними, а не як зазвичай два рази на рік, 1 вересня і 14 жовтня. Ми маємо можливість в день проводити урок для одного класу. Управління освіти вже затвердило графік таких занять. Ми перші в Україні запровадили такий формат і системність проведення уроків патріотичного виховання, але сподіваємось що і інші Ветеранські простори візьмуть з нас приклад", - підсумувала Вікторія Шинкаренко.

Читайте також