За яких умов у Рівному та області відкриють продовольчі ринки?

Фото - ілюстративне / відкриті джерела

Остаточне рішення щодо відкриття продовольчих ринків має ухвалити Кабмін на найближчому засіданні, яке заплановане 29 квітня. Міністерство охорони здоров'я України розробило алгоритм та умови, за яких продовольчі ринки зможуть функціонувати під час карантину. 

Заступник голови Рівненської ОДА зазначив, що область підтримає рішення уряду і буде надавати органам місцевого самоврядування рекомендації по відкриттю ринків.

- Позиція посадовців буде спрямована на те, щоб бізнес працював. Якщо Кабмін прийме рішення завтра, ми його підтримаємо нашою обласною комісією ТЕБ і НС. Ми маємо забезпечити жорсткі карантинні умови. Якщо ми йдемо на такий крок, ми маємо забезпечити відповідальне ставлення до нього. Карантинні обмеження ніхто знімати не буде, - зауважив Ігор Тимошенко.

Серед умов відкриття ринків - наявність у продавців та відвідувачів вдягнутої медичної маски або респіратора, проходження безконтактного температурного скринінгу. На кожному вході та в'їзді на ринки мають бути наявні антисептики. Між робочими місцями продавців повинна бути дистанція не менше 3 метрів, а на території у 10 квадратних метрів може знаходитись лише один покупець.

Працівники ринків раз у три години повинні будуть здійснювати дезинфекцію контактних поверхонь. Стихійну торгівлю на прилеглих до ринків територіях при цьому заборонили.

За словами головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, виконання цих вимог щоденно контролюватиме Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. 

- Щодня буде надаватися дозвіл на роботу наступного дня. Якщо ринок порушить правила – наступного разу він зможе відкритись та здійснювати свою діяльність тільки через тиждень, – зауважив Віктор Ляшко.

Якщо Кабмін схвалить постанову про відкриття ринків, рішення вступить в силу вже з 29 квітня.

Нагадаємо, уряд розробив поетапний план виходу України з карантину. Перший етап має розпочатися 12 травня.

Читайте також