Захисник банкірки з Рівненщини, яка привласнювала гроші померлих клієнтів, просив пом`якшити їй запобіжний захід

Захисник екскеруючої відділення банку із Вараша просив змінити підзахисній запобіжний захід із тримання під вартою на домашній арешт у нічний час. А у разі залишення ухвали слідчого судді зменшити розмір до 104 000 грн із 259 000 грн, які вона сплатила та повернулася із СІЗО додому. 

Про це повідомляє прес-служба Рівненськог апеляційного суду. 

Нагадаємо, банківську працівницю підозрюють у вчиненні низки злочинів проти власності, у сфері господарської діяльності, а також у сфері використання електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів).

44-річній жительці Вараша слідчі повідомили про підозру за ч. 3 ст. 362 (несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в комп’ютерах, автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї), ч. 1 ст. 200 (незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення), ч. 2 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Слідство підозрює експрацівницю відділення банку в тому, що вона, користуючись службовим становищем, проводила оборудки в електронних системах фінустанови: вносила недостовірні відомості до електронних систем установи, здійснювала перевипуск карт клієнтів банку, які померли, проводила зарахування по кредитних договорах та відсотків по депозитах. В результаті банку було завдано  шкоди в сумі 1 337 200 гривень.

Зловмисницю та її чоловіка оголосили в міжнародний розшук.

16 червня 2022 року підозрювану затримали  на кордоні з Польщею. Чоловіка, який встиг зняти майже 260 тисяч гривень, правоохоронці все ще розшукують.

17 червня місцевий суд обрав підозрюваний запобіжний захід — тримання під вартою строком на 60 діб із можливістю внесення застави. Затримана внесла на спецрахунок 259 000 гривень і залишила слідчий ізолятор.

Вважаючи застосований судом запобіжний захід занадто суворим, захисник підозрюваної оскаржив ухвалу слідчого судді до Рівненського апеляційного суду, просив її скасувати та постановити нову ухвалу, якою обрати його підзахисній запобіжний захід у вигляді домашнього арешту з 22:00 по 06:00 за місцем проживання у Вараші. А у випадку відмови — зменшити розмір застави до сорока розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Проти задоволення апеляційної скарги виступив прокурор, який увагу колегії суддів акцентував на тому, що колишній працівниці банку, яка  намагалася виїхати за межі України, повідомили про підозру у вчиненні  численних епізодів злочинного діяння, а завдані банку збитки складають понад мільйон 300 тисяч гривень.

Рівненський апеляційний суд, зважаючи на ризики, які існують в розумінні статті 177 Кримінального процесуального кодексу України, відхилив апеляційну скаргу захисника підозрюваної, ухвалу місцевого суду залишив без змін.

Читайте також