Залишилося двоє дітей: у смерті військового матір звинувачує керівництво Рівненського полігону

Матір резервіста Юрія Степанюка звинувачує у смерті свого сина керівництво Рівненського полігону та халатне ставлення медиків військового шпиталю.

Як повідомляють «Волинські новини» з посиланням на телеканал «Аверс», резервіста із Володимира-Волинського військкомат призвав на навчання на Рівненський полігон наприкінці серпня. Перед тим, як їхати на стрільбище, чоловік пройшов медогляд. Медики постановили, що він придатний до служби. Однак на полігоні Юрій не пробув і трьох тижнів – його з важкою стадією запалення легень без супроводу медиків віддали на руки матері. Через кілька днів солдат помер в одній із луцьких лікарень.

Мати резервіста Орися Степанюк розповідає, що після того, як вона забрала сина з полігону, його долею не поцікавився ніхто – ні командири військової частини, в якій він служив, ні військкомат. Хоча на дату смерті чоловік мав бути ще на навчаннях. Згорьована мати звернулася до військової прокуратури з заявою, аби розслідували, як так вийшло, що її син, перебуваючи на службі, попри скарги на здоров’я не отримав належного медичного обстеження і взагалі – як його з шурупами в коліні могли призвати на службу.

Орися Степанюк каже, що з вісімнадцяти років її син Юрій був комісований, адже мав міжхребцеву грижу. А в 2017 році йому зробили операцію на коліні – видалили меніск і вставили у ногу шуруп. Утім лікарі вирішили, що з таким діагнозом можна їхати на полігон, мовляв, ще не з таким служать.

31 серпня Юрій Степанюк разом з рештою резервістів вирушив на Рівненський військовий полігон. Мама розповідає, що з сином вони були постійно на зв’язку. Та минуло два тижні і Юрій почав скаржитися на сильний кашель, жар, а ще він нічого не міг їсти. «16 вересня він був у санчастині, ми говорили з ним того дня. Він каже: «Мамо, мене сьогодні нарешті послухали. Сказали, що у мене в грудях болить від того, що я сильно кашляю». Лікарі сказали, що в нього ніякого запалення немає, треба просто відлежатися», – крізь сльози розповідає жінка.

19 вересня Юрія Степанюка з полігону таки повезли у Рівненський військовий госпіталь. Там зробили знімок і виявили, що в чоловіка фактично немає пів легені. Попри це, класти до лікарні чоловіка не стали – відправили назад на полігон. Вже наступного дня по резервіста приїхала мати. Сина у важкому стані без супроводу медиків їй вивезли на польову дорогу, що біля полігону. Вона його забрала і знову поїхала до Рівненського військового госпіталю просити направлення на лікування чи госпіталізації. Утім до госпіталю чоловіка не поклали, виписали направлення на лікування у Володимир-Волинський.

У Юрія була сильна інтоксикація. Мати боялася, що до Володимира-Волинського його просто не довезуть. Тож поїхали проситися у лікарню в Луцьку. Як виявилося, чоловіка було складно кудись прилаштувати, адже він фактично на цей момент був на військовій службі. Степанюки були і в тубдиспансері, і в обласному госпіталі ветеранів війни. Покласти чоловіка вдалося лише в інфекційну лікарню. І то через зв’язки й купу телефонних дзвінків. Там і боролися за життя резервіста. Але 22 вересня Юрій Степанюк від запалення легень і сильної інтоксикації помер.

Нам вдалося поспілкуватися з військовим комісаром Володимир-Волинського об'єднаного районного військового комісаріату Русланом Яцієм, який підписував чоловіку повістку, щоправда, будь-що коментувати на камеру він відмовився.

«У мене є наказ міністра оборони України про допуск представників ЗМІ до військових установ. Можете його почитати і я буду ним керуватися, – заявив він. –Якщо ми призиваємо людину, вона в нас з обліку знімається і за неї відповідальний командир військової частини. Так, мама цього чоловіка приходила. Я їй все розказав. Усе пояснив. Пообіцяв допомогти з наданням довідочки».

У Рівненському військовому госпіталі також нічого не коментують, вимагають інформаційний запит.

«До командира я, відповідно, доведу. Якщо ви хочете попрацювати – робите інформаційний запит і нам дають вказівку. Командир виїхав у справах. Я не знаю, коли повернеться. Він переді мною не звітує», – сказав заступник начальника із роботи з особовим складом – начальник групи із роботи з особовим складом Рівненського військового госпіталю Іван Підопригора.

Журналісти надіслали інформаційні запити у госпіталь та у військову частину № а1008, де служив резервіст. У письмовій відповіді з госпіталю повідомили, що справді Юрій Степанюк звертався до них по допомогу. Однак наразі за цим фактом у закладі триває службове розслідування і відповідь вони зможуть дати лише після його завершення. Відповіді з військової частини ми поки так і не отримали.

Мати в розпачі. У її сина залишилися дружина і двоє дітей-школярів. Орися Степанюк не може збагнути, як відповідальні за її сина командири після того, як дізналися про страшний діагноз, не забезпечили його належним медичним обстеженням і лікуванням.

Жінка написала заяву до військової прокуратури – кримінал не відкрили. Її заяву перенаправили для розгляду в Рівненський зональний відділ Військової служби правопорядку. Орися Степанюк каже, що сина вона вже не поверне.

Однак хоче домогтися для внуків хоча б якихось пільг, бо ж син захворів і помер під час проходження військової служби. Однак поки їй назустріч ніхто не йде. З військової частини надіслали витяг з наказу, де вказано: «Виключити Юрія Степанюка з усіх видів забезпечення у зв’язку зі смертю».

 

Читайте також