Замість городів – багатоповерхівки: у Рівному депутати хочуть дозволити зводити будинки у престижному районі

Завтра, 22 лютого, у Рівному пройде чергова 21-ша сесія міської ради. Під час засідання депутати повинні розглянути близько 80 питань порядку денного, серед яких здебільшого майнові та земельні питання. Втім, нашу увагу особливо привернули питання під номерами 17 та 18, завдяки яким депутати повинні затвердити два проекти землеустрою щодо відведення громадянинові Михальчуку С. І. вільної від забудови земельної ділянки на території Рівненської міської ради Рівненської області, цільове призначення якої змінюється.

Іншими словами, ці земельні ділянки були призначені для ведення особистого селянського господарства, а тепер їх хочуть змінити на землі… для будівництва будинків.

Йдеться про 4 земельні ділянки в районі вулиць Студентська та Курчатова загальною площею 29 935 кв. м, що дорівнює майже трьом гектарам. Дві з цих земельних ділянок раніше вже пройшли погодження депутатів через сесію міськради. Відтак, завтра обранці мають голосувати за інші дві. Тож, якщо завтра міські обранці таки проголосують за це, то майже в самому центрі міста замість городів на майже 3 га землі з’явиться нова забудова.

До слова, уся ця земля перебуває у власності такого собі Сергія Івановича Михальчука, про якого насправді мало хто чув. Однак, як виявилося, таких земельних ділянок у цього чоловіка вже безліч.

Варто зазначити, що усі ці чотири ділянки, площею 5197 кв.м, 7515 кв.м, 4034 кв.м та 13 189 кв.м, підпадають під дію мораторію щодо заборони зміни їх цільового призначення, адже вони знаходяться у рекреаційній зоні. Втім, їх власнику Сергію Михальчуку якимось дивним чином за підтримки місцевих чиновників з легкістю  вдається не лише змінити цільове призначення цих земель, а й отримати дозвіл на будівництво житлових будинків на тій території в обхід будь-яких законодавчих норм. Це підтверджується і тим, що чомусь досі ні у кого з керівництва міста чи міських депутатів не виникло жодних питань щодо законності зміни їх цільового призначення. Цікаво лиш, чому. Питання тут – риторичне. Але думаю, ви здогадалися яким чином цього вдається досягнути.

Прийняття їх у власність підтверджують депутати міської ради Анатолій Чугуєвець (БПП) та Святослав Стельмащук («Громадький контроль»). Кажуть, ці земельні ділянки були отримані ще у 2006 році, а тоді мораторій ще не був впроваджений. І найбільш ймовірно, що ці ділянки просто скупили у місцевих пайовиків.

- Знаю, що ці земельні ділянки Михальчук мав ще 11 років тому. Купував він їх у кінці 2006 року, коли мораторій ще не поширювався. Мораторій на відчуження земельних ділянок вступив у дію 13  січня 2007 року. Разом з тим, ці проекти погоджені в управлінні архітектури, де у висновках написано, що ці ділянки знаходяться у зоні житлової забудови та погоджені з Держгеокадастром, - розповів міський депутат Святослав СТЕЛЬМАЩУК.

У розмові з журналістами начальник управління земельних відносини м. Рівного Сергій Таргоній переконує, що у нього немає на сьогодні жодної інформації щодо порушень на цих ділянках. Він підтвердив, що ці проекти були погоджені висновками служб управління Держгеокадастру та управлінням містобудування та архітектури.

У тому, що все законно у цьому питанні, наполягає і депутат міськради, член постійної комісії з питань архітектури, будівництва та землевпорядкування Анатолій Чугуєвець:

- Зауважень щодо цього питання юрист міської ради не давав. Інша компетентна людина – це працівник управління земельних відносин, який також чомусь цього зауваження не зробила. Для будь-якого депутата це - показник того, що порушень ці компетентні люди не побачили. Заборонено переводити паї, а це – городи, - зазначив Анатолій ЧУГУЄВЕЦЬ.

Втім, за інформацією «РівнеМедіа», для маловідомого землевласника Сергія Михальчука, ймовірно, навіть змінюють план зонування міста Рівного. Адже, відповідно до генерального плану міста, вищезазначені ділянки знаходяться в зоні рекреації. Проте вже на плані зонування міста Рівного вони вже підпадають під зону Ж-4 - зону багатоквартирних житлових будинків.

Аби переконатися у цьому – варто просто поглянути на карту плану зонування міста з офіційного сайту Рівненської міської ради.

Генеральний план Рівного

План зонування міста

Там навіть неозброєним оком помітно неспівпадіння та накладення кольорів умовних позначень. Дивно, що на сьогоднішній день ні правоохоронні органи, ні СБУ, ні прокуратура, ні відповідні місцеві інспекції жодним чином не реагують на дані правопорушення, за які, до речі, передбачена кримінальна відповідальність.

Читайте також