Заручники митниці: фірма з Рівного потерпає через дороговартісне розмитнення

Рівненське ТОВ «Курс Інвест» більше 10 років займається імпортом непродовольчих товарів з території Польщі. У сусідній державі замовляє поліетиленові пакети та реалізує їх на території України. Однак нині директор фірми Вячеслав Мотчук зіштовхнувся з серйозними труднощами, які можуть вплинути на подальшу підприємницьку діяльність.

Зараз «Курс Інвест» став заручником митних пертурбацій та може потрапити у фінансову яму. З початку вересня митну вартість підняли на 45%. Директор фірми називає таке підвищення необгрунтованим, а суму у 78 тисяч гривень, яку необхідно сплатити за розмитнення, непідйомною.

– Скільки часу ми займаємось, ніколи у митниці не виникало сумнівів до вартості цього товару. Тому що вона завжди підтверджувалася необхідними документами. Але у вересні місяці, коли ми привезли наступну партію, у них виникли питання. Чотири дні вони вимагали у нас різні документи, які ми їм надавали і все одно підняли вартість на 45%. Вони обґрунтували, що у базі є схожий товар, який йде по такому ж коду, який хтось привіз із Польщі по вищій митній вартості, – зазначив Вячеслав Мотчук.

Директор «Курс Інвест» каже, що для багатьох імпортерів підняли митну вартість з вересня. Зокрема, колектив одного з найбільших підприємств України, Рівненського льонокомбінату, мав намір провести мирне зібрання під стінами Поліської митниці у Рівному. Керівництво текстильного гіганта обурило збільшення митної вартості товару втричі. Згодом мітинг відклали, оскільки митниця, за словами директора Льонокомбінату, «не захотіла вступати у прямий конфлікт з підприємством».

– Після карантину продажі шалено впали. І так тяжко, нічого не продається, а тут ще збільшення вартості. Така сума доплати значно підняла рівень собівартості товару, знизила його конкурентну спроможність, і взагалі унеможливила його беззбиткову реалізацію. Ось так і перевиконуються фінансові плани, про які рапортує митниця. А що далі, як жити невеликим підприємствам, які не можуть вивести сотні людей для проведення мітингу , – обурюється директор «Курс Інвест».

Фірма змушена була звернутися до торгово-промислової палати, аби підготувати експертний висновок про вартісні характеристики товару. Керівник ТОВ «Курс Інвест» направив лист до начальника Поліської митниці Сергія Панчука з проханням скасувати коригування митної вартості, однак там знову відповіли відмовою.

У відповідь на наш інформаційний запит у Поліській митниці Держмитслужби України зазначили, що коригування митної вартості на товар, імпортований ТОВ «Курс Інвест» було здійснено по причині того, що документи подані декларантом для підтвердження заявленої митної вартості містили деякі неточності та розбіжності. Тому у зв’язку з невиконанням вимог митного органу щодо надання у повному обсязі документів, передбачених ч.3 ст.53 МКУ, посадовою особою митниці прийнято рішення про коригування митної вартості товару.

Юристи зауважують, що коригування митної вартості поставленого імпортером товару та донарахування митних та податкових зобов’язань є звичною практикою для митного органу. Проте, якщо імпортер подав митному органу весь пакет документів для підтвердження митної вартості, та ці документи не містять розбіжностей щодо ціни поставленого товару, то імпортер має усі шанси виграти справу в суді.

Читайте також