Завтра у Рівному відзначатимуть День незалежності Польщі

Завтра, у вівторок, 5 листопада, о 14 год. у Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці святкуватимуть День Незалежності Польщі.

В рамках святкування пройде тематична виставка плакатів про видатного польського державного діяча II Речі Посполитої, художника, історика, міністра внутрішніх справ (1929-1930), волинського воєводу (1928-1929, 1930-1938) Генрика Юзевського. Також відбудеться презентація книги Генрика Юзевського під назвою «Замість щоденника», де представлено український переклад другої частини спогадів  Генрика Юзевського, що були опубліковані в «Zeszytach Historycznych» («Історичних зошитах», 1982, № 60), які видавав Літературний інститут у Парижі.

На свято запрошені представники Генерального Консульства Республіки Польща в Луцьку, перекладач Юлія Васейко, викладачі, науковці  міста та всі рівняни.

Довідково:

У квітні 1920 року Генрик Юзевський був призначений заступником міністра внутрішніх справ в уряді Української Народної Республіки. Під час Польсько-радянської війни був членом уряду Симона Петлюри в Києві, а потім у Тарнові, де була розташована штаб-квартира уряду УНР. У повоєнні роки був репресований комуністичною владою тогочасної Польщі. В історію він увійшов завдяки політиці примирення українців і поляків, підтримував українську культуру, сприяв  врівноваженню стосунків.

 

 

Читайте також