Завтра в Україні планують ввести надзвичайний стан

Фото - відкриті джерела; ілюстративні фото

Як стало відомо порталу "Рівне Медіа" із власних джерел, 17 березня в Україні планують ввести надзвичайний стан.  Чернівецька область та місто Радомишль на Житомирщині вже ввели режим надзвичайної ситуації.

Що таке режим надзвичайного стану?

Це особливий правовий режим, який поширюється на діяльність органів державної влади, установ та підприємств. Його дії спрямовані на те, щоб захистити жителів від внутрішньої або зовнішньої загрози. НС може вводиться як на території всієї країни, так і в окремих областях та регіонах.

НС у випадку коронавірусу передбачає такі обмеження:

  • закриваються всі ринки, торгові і розважальні центри;
  • закриваються театри, кіно та музеї;
  • заборонені масові заходи;
  • може бути зупинена робота громадського транспорту або заборонено користуватися окремими його видами;
  • навчальні заклади та дитячі садки йдуть на карантин;
  • медичні установи переходять на роботу у режимі підвищеної готовності;
  • заборона на в'їзд людям з країн-епіцентрів поширення Covid-19.

НС в Україні або в окремих її місцевостях вводиться Указом Президента України, який підлягає затвердженню Верховною Радою України упродовж двох днів із моменту звернення. При вимозі невідкладних заходів з порятунку населення або недопущення загибелі людей, НС може бути введено без попередження. Верховна Рада України 17 березня проведе позачергове засідання для прийняття термінових законів щодо боротьби з коронавірусом. Про це повідомляє пресслужба Апарату Верховної Ради України.

Через пандемію коронавірусу надзвичайний стан ввели у таких країнах, як Болгарія, Словаччина, Угорщина, Чехія, Литва, Латвія, Естонія, Іспанія, США.

 

Читайте також