Жінку, що померла від коронавірусу на Рівненщині, вчора поховали всім селом: як проходив похорон

Фото - відкриті джерела; ілюстративні фото

25 березня померла 60-річна жителька села Тинне Сарненського району. До лікарні її госпіталізували із двобічною негоспітальною пневмонією. Після смерті її біологічний матеріал відібрали для проведення тесту на виявлення коронавірусної інфекції. Результат був позитивний. Про це стало відомо сьогодні вранці. 

Однак, похорон відбувся вчора, 26 березня. У ЗМІ з’явилась інформація, що він проходив згідно традицій і без заходів безпеки із протидії поширенню коронавірусу. Також, у мережі з’явились чутки, що покійна жінка була прихожанкою церкви і могла контактувати із багатьма парафіянами. Наші журналісти з'ясували більше інформації про ці події і настрої в селі. Щодо ситуації вдалось поспілкувались із старостою села Тинне Трохимцем Олександром Петровичем.

Пан Трохимець зазначає, що покійна була заміжня і мала дітей:

«Стосовно кількості дітей - не готовий стверджувати точно, знаю, що мала чотирьох», - розповів староста.

Наразі у селі суворий карантин, стоять блокпости, ніхто не в’їжджає і не виїжджає.

«Ситуація спокійна, ми максимально всіх повідомляємо і просимо всіх родичів і людей, які контактували із покійною, залишатися дома на режимі самоізоляції. Люди з розумінням ставляться – мало людей на вулицях, інколи до магазину ходять за хлібом чи в аптеку», - додає Олександр Петрович.

За словами старости, на похороні він присутній не був:

«Вчора ми мали розмову з керівниками релігійних громад, то про застережливі заходи було оголошено, але родичі і близькі контактували. Ми тільки ввечері, після того як поховали, дізналися що є підозра на коронавірус. Швидкі тести показали позитивний результат. Підтвердження офіційне прийшло сьогодні зранку. Ховали у молитовному будинку протестантської церкви».

Ми поспілкувались із старшим пресвітером Рівненського обласного об’єднання Української Церкви ХВЄ Олександром Котоком стосовно проведення похорону хворої жінки.

«Наші проповідники були причетні до цих похорон. Була родина присутня та близькі люди. Про хворобу не було відомо, бо було зовсім інше заключення медичне. Ви розумієте, як хоронять людей з коронавірусом – коли є діагноз, коли супровід надається, певні установи займаються похороном. Цього всього не було зроблено», - зазначає пастор.

Щодо заходів безпеки, то пан Коток  підтверджує факт, що похорони проводились традиційно, а всі проповідники наразі на самоізоляці.

«Я особисто позвонив кожному з проповідників після того, як стало відомо про підозру. Вони сьогодні самоізольовані і з ними працюватимуть спеціалісти. Є традиція українська, яку не можна викорінити. Ми говоримо про те, щоб не бути близько, не контактувати. Керувала родина на похоронах – люди традиційно поводили себе», - говорить просвітер.

Належність покійної жінки до протестантської церкви Пан Олександр спростовує:

«Вона не була членом церкви, вона не відвідувала жодного разу наших зібрань. В нас є членство. Можливо, вона православною людиною себе рахувала, я не знаю».

Староста села також підтверджує, що на богослужіння жінка не ходила і заразити таким чином односельчан не могла:

«Жінка, яка померла, взагалі не ходила ні до якої церкви. Ховали в протестантській церкві, бо хтось ж мусить ховати. Родичі звернулися із проханням і тому так», - говорить пан Трохимець.

Олександр Коток додав, що настрої у селі тривожні:

«Люди в селі в певній мірі схвильовані. Десь трошки переживають у кожній сім’ї. Але ми стараємось, як служителі, спільно з місцевою владою, знаходити можливості заспокоювати людей, вчити і застерігати від помилкових дій. Самоізоляцію ми сьогодні пропонуємо на рівні церков і на рівні села. Ми відмінили всі церковні і публічні заходи».

Читайте також: Відомо деталі летального випадку коронавірусу на Рівненщині: жінка хворіла 2 тижні

Читайте також