Житель Рівненщини сплатить понад 20 тисяч за кермування у стані наркотичного сп’яніння

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Суд укотре притягнув громадянина К. до адміністративної відповідальності та наклав адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі 20 400 гривень, з позбавленням права керування транспортними засобами на строк три роки. До цього правопорушник уже сплатив 10 200 гривень за керування автомобілем у стані наркотичного сп’яніння.

Рівненський апеляційний суд розглянув адміністративні матеріли про притягнення 27-річного громадянина К. до адміністративної відповідальності за ч. 2 ст. 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення (керування транспортними засобами особами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, відмова особи, яка керує транспортним засобом, від проходження огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, вчинені повторно протягом року).

Правопорушник в апеляційному порядку оскаржив постанову Здолбунівського районного суду від 29 травня 2020 року, якою його визнано винним за згаданою вище статтею,  накладено адміністративне стягнення та позбавлено права впродовж року керувати транспортними засобами. В апеляційній скарзі правопорушник просив скасувати рішення  місцевого суду, а провадження у справі закрити за відсутністю в його діях складу адміністративного правопорушення. Переконував суд, що йому було відмовлено у проходженні  огляду на стан наркотичного сп’яніння на місці зупинки транспортного засобу. Крім того, вступив у дію Закон України «Про розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень», у зв’язку з чим була скасована адміністративна відповідальність, раніше передбачена ст.130 КУпАП за керування транспортними засобами в стані алкогольного або наркотичного сп’яніння, відмову від проходження огляду на стан сп’яніння. А це також, на його думку, є підставною за закриття адміністративного провадження.    

Із матеріалів справи вбачається, що 1 березня 2020 року близько 19:15 години у м.Здолбунові   працівники поліції зупинили автомобіль «Volkswagen», під керуванням місцевого жителя К., з явними ознаками наркотичного сп’яніння: виражене тремтіння пальців рук, неприродна блідість обличчя, поведінка, що не відповідає обстановці. Оскільки водій відмовився від проходження огляду на визначення стану наркотичного сп’яніння у встановленому законом порядку, правоохоронці склали акт відмови та направлення на огляд до медичного закладу.

Нагадаємо, що згідно з постановою Рівненського міського суду від 20 червня 2019 року, громадянина К. уже визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП, яке він вчинив раніше, та накладено на нього стягнення у виді штрафу в сумі 10 200 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами на строк на один рік. Постанова набрала законної сили за 10 днів — 1 липня. Не минуло й року, як чоловік вчинив аналогічне правопорушення.

Відмовляючи апелянтові у задоволенні вимог апеляційної скарги та залишаючи постанову Здолбунівського районного суду від 29 травня 2020 року без змін, обставини якої правопорушником не заперечувалися, суд апеляційної інстанції виходив з того, що статтею 8 КУпАП передбачено, що особа, яка вчинила адміністративне правопорушення, підлягає відповідальності на підставі закону, що діє під час і за місцем вчинення правопорушення. Крім того, відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» у зв’язку з прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» № 720-ІХ від 17 червня 2020 року, передбачено низку змін, якими, зокрема, виключено ст.286-1 Кримінального кодексу України «Керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції» та повернуто колишню редакцію ст.130 КУпАП, яка передбачає адміністративну відповідальність.  

Не підтвердились твердження, наведені в апеляційній скарзі про те, що громадянинові К. було відмовлено в проходженні огляду на стан наркотичного сп’яніння, оскільки в матеріалах справи наявні акт направлення на огляд до медичного закладу та акт про відмову від такого проходження. 

Оскільки постанова набрала законної сили негайно після її винесення, є остаточною й оскарженню в касаційному порядку не підлягає, порушник не тільки сплатить 20 400 гривень штрафу, а й впродовж трьох років позбавлений судом права керувати транспортними засобами.

За інформацією Судової влади України.

Читайте також