Жителі села на Рівненщині скаржаться на запах ацетону від заводу

Жителі села Бабин другий рік поспіль скаржаться на запах ацетону. 

Про це повідомляє Суспільне. 

На думку людей, це пов'язано з діяльністю заводу "Мегапак-Захід". 

"Як жити? Нам що, спати в протигазах треба? Вітер несе все до нашої хати. Вчора там такий сморід був, що не можна було дихати. Жінка на городі була, то мусила тікати звідти", - каже житель села Сергій Крутій. 

"Мені дуже набридло, в мене тут грядка під самим заводом, як я піду сьогодні назбираю тих ягідок діткам із тією отрутою?", - говорить інша мешканка села Надія Манучинська.

Місцева влада вплинути на підприємця не може, зазначив заступник сільського голови Бабинської громади Микола Трохимчук:

"Виконавча влада, в цьому питанні, нічого зробити не може, ми зверталися куди тільки можна. Підприємство викидає забруднюючі речовини, сільська рада проти, але ми не маємо ніяких доказів. Тому що перевірки, які були зроблені представниками екологічної інспекції, по протоколах — все чітко. Немає ніяких порушень", - говорить чиновник. 

Як пояснила представниця Держпродспоживслужби в Рівненській області Олена Аранчій, згідно з законодавством, відстань від підприємства до житлових будинків має бути 50 метрів. Вона додала, що завод цю норму не порушив:

"Ми неодноразово у 2023 році проводили лабораторні дослідження на межі житлової забудови. Перевищень не встановили, запланували проведення досліджень і найближчим часом".

Фахівці Держекоінспекції Поліського округу з 20 вересня по 3 жовтня 2023 року зробили заміри повітря поблизу підприємства. Перевіряли на наявність формальдегіду, тобто подразнюючого газу, пояснив начальник управління держеконагляду (контролю) природних ресурсів та промислового забруднення Рівненської області Віталій Щур:

"Ми провели перевірку. Під час неї проводились заміри на джерелах викидів, перевищень раніше допустимих викидів нормативів не встановили".

Власник підприємства "Мегапак-Захід" Юрій Шеремета спілкуватися із журналістами відмовився, лише сказав, що люди, які звинувачують його підприємство у забрудненні, документально це не підтверджують:

"Журналісти тут були вже 28 разів, тому без коментарів. Якби у людей були не популістські заяви, а якісь конкретні висновки експертизи, тоді б була мова, а так — це просто цирк. Тому — без коментарів", - каже Юрій Шеремета. 

Місцева жителька Галина Крутій додала:

"Нас ніхто не захищає, ні сільська рада, ні адміністрація, ні районна, ні обласна, держава — взагалі осторонь. Ми зверталися скрізь. Все, нам терпець увірвався".

Читайте також