Жителька Рівного намагалась повернути сина до Данії

Жителька Рівного позивалась до колишнього чоловіка щодо повернення свого сина до Данії. 

Про це повідомляють у пресслужбі Рівненського апеляційного суду. 

Як зазначається. суд першої інстанції задоволив позов Центрального міжрегіонального управління Мін'юсту, поданий в інтересах рівнянки. 

Проте батько хлопчика подав апеляцію, яку задоволили. 

ВІдомо, що після розірвання шлюбу за взаємною згодою сторін дитина проживала разом із матір’ю в Рівному.

На початку повномасштабного вторгнення росії в Україну мати з сином виїхали спершу до Польщі, а згодом — до Королівства Данія. Відповідач відвідував сина за кордоном, а в травні 2023 року вони обоє повернулися до України.  

Жінка звернулася до Сімейного суду Данії матері, рішенням якого їй призначено тимчасову одноосібну опіку над дитиною у зв’язку з тим, що батько здійснює незаконне утримання дитини в Україні.

Маючи рішення данського суду, жінка звернулася із заявою до Міністерства юстиції України про сприяння поверненню дитини до місця її постійного проживання в Королівстві Данія.

Проте Рівненський апеляційний суд відмовив Мін'юсту. 

- Як вбачається із обставин справи, Королівство Данія не було місцем постійного проживання хлопця, оскільки він з мамою почав проживати там з березня 2022 року на підставі посвідок на тимчасове проживання.

За цей час у дитини не сформувалися сталі соціальні зв’язки в іноземній державі, вона не набула нового звичного для себе та постійного місця проживання, а висновок фахівця за результатами психодіагностичного обстеження на звернення відповідача вказує на травматичний досвід проживання дитини з матір’ю. Тому зміна місця проживання призведе до ретравматизації, погіршить емоційний розвиток дитини або почуття власної гідності та психологічної цілісності, сформує депресивні стани, розлади соціальної адаптації, труднощі у стосунках з оточуючими.

Більше того, неповнолітній вважає Україну місцем постійного проживання, де за ним здійснюється медичний догляд, що підтверджується відповідними довідками, він має друзів, відвідує заняття з тенісу і має сталі соціальні зв’язки, - йдеться у повідомленні. 

Також вказується, що під час проживання в Данії дитина продовжувала дистанційно навчатися в українському ліцеї, а після повернення до України — здобувати знання в приватному закладі середньої освіти.

Крім того суд апеляційної інстанції врахував думку неповнолітнього, який заперечував проти його повернення до Королівства Данії.

- Місцевий суд безпідставно, на думку апеляційного суду, відхилив заперечення дитини проти повернення, покликаючись на те, що безпекова ситуація в державі у зв’язку з воєнними діями складна, і його виїзд з України відповідатиме якнайкращим інтересам дитини, адже бойові дії ні в Рівному, ні в Рівненській області не велися і не ведуться.

На підставі поданих сторонами доказів, Рівненський апеляційний суд прийшов до висновку, що повернення дитини до Данії, де вона мала тимчасове місце проживання з матір’ю, за умови категоричного її заперечення проти повернення, нанесе більшої шкоди інтересам, моральному та фізичному розвиткові, ніж залишення за постійним місцем проживання в Україні, де дитині забезпечені всі необхідні умови, вона має доброзичливі стосунки з батьком, і це підтверджується висновком органу опіки та піклування, який вважає недоцільним повернення малолітнього хлопця в Данію.

З часу переміщення дитини до часу розгляду справи судом пройшло більше року та вона прижилася в цьому середовищі, що також врахував апеляційний суд, - додають у суді. 

Читайте також