Жителям Рівненщини нагадали правила безпечного збирання грибів

Фото ілюстративне

На Рівненщині з року в рік реєструють випадки отруєння грибами. Так, за останніх 5 років із діагнозом отруєння грибами в лікарні потрапило 27 осіб, із яких - 6 дітей. На жаль, у 2022 році зареєстрували летальний випадок.

Інформують у пресслужбі Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Гриби поділяються на їстівні, умовно-їстівні, неїстівні й отруйні.

"Отруйні гриби — це не просто небезпека, це справжній виклик життю. Токсини таких грибів, як бліда поганка, мухомор, несправжній опеньок, безжальні. Вони не руйнуються навіть при термічній обробці, а їхні наслідки — це незворотні зміни в організмі, зокрема ураження печінки та нирок. Отруєння блідою поганкою часто закінчується смертю", - розповідають у Рівненському облцентрі контролю та профілактики хвороб.

Щоб не наражатися на небезпеку, пам’ятайте кілька простих правил:

  • якщо ви грибник-початківець, краще ходіть у ліс з досвідченим грибником;
  • сумніваєтеся в безпечності гриба — краще залиште його; уже вдома ще раз ретельно перегляньте всі зібрані гриби та викиньте ті, у яких ви не впевнені;
  • не збирайте їстівні гриби, якщо вони ростуть поруч з отруйними або ж вони червиві та перезрілі;
  • не можна збирати гриби на забрудненій території, адже вони вбирають токсичні речовини й навіть їстівний гриб може бути небезпечним;
  • ніколи не куштуйте сирі гриби. Свіжі гриби не зберігаються довго, тому в день збору ретельно промийте їх та відразу приготуйте. Проваріть гриби не менше трьох разів, щоразу по 30 хвилин у новій підсоленій воді й тільки після цього їх можна використовувати для приготування страв. Готові страви з грибів зберігайте в холодильнику не більше ніж добу.

"А якщо все ж після вживання грибів ви відчули нудоту, біль у животі чи інші симптоми отруєння — негайно викликайте швидку! Поки чекаєте, пийте багато води й намагайтеся очистити шлунок. Симптоми можуть проявитися від 30 хвилин до кількох днів після споживання грибів. І навіть якщо ви впевнені у якості і безпеці грибів, їх не рекомендовано вживати дітям до 12 років, людям похилого віку та жінкам у період вагітності та грудного вигодовування", - наголошують у Рівненському ОЦКПХ наприкінці.