Життя без декларації із лікарем: чому для рівнян важливо якнайшвидше підписати угоду?

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Жителі Рівненщини продовжують підписувати декларації із лікарями первинної ланки. Зробити це бажано до 1 квітня, тобто, до старту другої хвилі медичної реформи. Для чого потрібно це робити та які зміни очікують на пацієнтів ?

Що дає декларація з лікарем?

Терапевти, педіатри та сімейні лікарі з моменту підписання з пацієнтом декларації спостерігають за станом вашого здоров’я (чи станом здоров’я вашої дитини), ставлять діагнози та лікують найбільш поширені хвороби, травми, отруєння, патологічні, фізіологічні (під час вагітності) стани. Так само терапевти, педіатри та сімейні лікарі ведуть пацієнтів із хронічними захворюваннями та станами. За потреби ваш лікар видає направлення до фахівця вторинної чи третинної допомоги – отоларинголога, ендокринолога, хірурга тощо – або ж консультується з ним щодо вашого лікування.

Життя без декларації з лікарем

З 1 квітня 2019 року держава припинила фінансувати пацієнтів, які не уклали декларацію з сімейним лікарем. Припустимо, людина, яка ще не визначилася з лікарем, захворіла. Вона звикла звертатися до поліклініки свого району, до свого дільничого лікаря, закріпленого за територіальною ознакою. На що варто розраховувати тепер?

У будь-якому випадку пацієнт має право на отримання невідкладної медичної допомоги. Наголосимо: саме невідкладної, а не планової. Тож, скоріш за все, у поліклініці такому пацієнтові запропонують оформити стосунки з лікарем офіційно. Довідку в басейн ви отримати також не зможете: доведеться укласти декларацію з лікарем або йти в заклад, де ці послуги надають платно.

У МОЗ обіцяють, що ніхто не залишить пацієнтів у невідкладному стані без медичної допомоги. У критичних випадках варто викликати екстрену медичну допомогу, декларація на її надання жодним чином не впливає.

«Коли ви укладаєте декларацію, ми вас ідентифікуємо в електронній системі охорони здоров'я. Коли ви звертаєтеся за допомогою, ми знаємо, якому лікарю, в яку лікарню потрібно перевести за вас кошти. Це - «первинна ланка». Щоб скористатися всіма можливостями безоплатної медичної допомоги в рамках Програми медичних гарантій, у вас має бути електронне направлення. Чому це важливо? Саме в цьому направленні буде написано: яку маніпуляцію або консультацію потрібно вам надати і ми будемо знати, за що і кому сплатити за вас кошти. Адже «кошти йдуть за пацієнтом». Це вторинна ланка», - повідомила директорка Департаменту комунікацій НСЗУ Тетяна Бойко.

Анна Карпець

 

 

Читайте також