Жорстка вода на Рівненщині: у трьох громадах - перевищення норми

Ілюстративне фото

Фахівці Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб дослідили показник жорсткості води у області.

Зокрема, у яких громадах області вода з крана є жорстокою та не відповідає нормам.

Жорсткість води - показник, що характеризується наявністю у ній розчинених солей кальцію та магнію (сульфатів, хлоридів, карбонатів, гідрокарбонатів тощо).

Невідповідність за показником жорсткості питної води в нашій області становить 10-15% від загальної кількості досліджень за даним показником. Найбільша невідповідність за показником жорсткості зафіксовано у східній, центральній та західній частині області, зокрема Гощанська, Корецька та Млинівська територіальні громади. Перевищення показнику загальної жорсткості становило орієнтовно у 1,5-2 рази, в окремих випадках до 3 разів вище нормативного показника.

Також слід відмітити, що окрім зазначених перевищень від нормативного показника, 20% досліджених зразків свідчить про орієнтовну високу жорсткість води, тобто рівень загальної жорсткості від 6 до 7 ммоль/л, гігієнічна норма 1,5-7 ммоль/л. Тобто кожна третя досліджена проба питної води є достатньо жорсткою (виявлено або перевищення гігієнічних вимог або підпороговий рівень жорсткості, вище 6 ммоль/л).

Як виявити ознаки жорсткої води самостійно?

В домашніх умовах жорстку воду можливо виявити:

  • за накипом на нагрівальних елементах побутової техніки (чайник, пральна машинка);
  • наявністю «розводів від води» на вимитому посуді;
  • низькою ефективністю миючих засобів, оскільки у жорсткій воді миючі засоби гірше розчиняються та піняться, збільшується їх витрата;
  • сухістю шкіри після миття;
  • специфічному «гірському присмаку» води.

Надмірна жорсткість води може бути причиною виходу з ладу побутової техніки, такої як пральні машинки та електрочайники.

Тривале вживання жорсткої води не приносить користі нашому організму. При тривалому вживанні такої води може з’явитися ламкість нігтів, волосся стає сухим та тьмяним, підвищується утворення лупи, шкіра також стає сухою, може «лущитися» та з’явитися висип. Особливо неприємним є те, що надмірно жорстка вода значно підвищує ризик виникнення сечокам’яної хвороби, серцево-судинних захворювань та розладів шлунково-кишкового тракту.

Читайте також