Черви у санвузлі: рівненські фахівці пояснили, чи становлять загрозу трубочники

У місцях, де можна справити свої фізіологічні потреби, розслабитись та привести себе до ладу, подеколи, окрім релаксування можна отримати й заряд бадьорості від споглядання на водних поверхнях невідомої собі живої істоти — тоненької ниточки від темно-рожевого до коричневого кольору, довжиною інколи до 5 см, яка з’явилась невідомо звідки та доволі жваво рухається.

Повідомляють у Рівненському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Ймовірніше, порушниками спокою у санвузлах є трубочники — представники малощетинкових червів, яких у природі часто можна зустріти в забруднених водоймах, де, споживаючи органічні залишки, вони чудово очищують воду. При масовому розмноженні там же, на дні, трубочники можуть утворювати скупчення з тисячі особин, передній кінець тіла яких занурений у мул, яким вони живляться, а задній стирчить назовні й активно коливається.

Окрім мулистих відкладень ставків, річок чи озер, зустріти трубочників можна й у каналізаційних системах, з яких вони можуть виходити на поверхню у разі нестачі кисню, потрапляння ж їх до наших ванних кімнат чи вбиралень є випадковим та вкрай рідкісним.

"Якщо ж такий відвідувач вам вдома все-таки трапився, не варто думати що житло вже не ваше та його захопили “чужі”, можна його тихенько змити в каналізацію, це не зашкодить ні трубочникові, ні трубам, ні нервовій системі власника житла, або ж віддати акваріумним рибкам на радість та поживу, адже ці черви є чудовим кормом для багатьох тварин", - зазначають у центрі.

До речі, через унікальні можливості малощетинкових червів у багатьох країнах їх розводять у спеціальних верміцентрах, а потім використовують для покращення якості ґрунтів, переробки сміття, відходів тваринництва, а також очищення стічних та каналізаційних вод.

Трубочник це дуже корисна тварина у нашому довкіллі, жодної шкоди людині він завдати не може, оскільки не кусається, не проникає через шкіру у тіло людини, збудників небезпечних інфекційних та паразитарних хвороб не переносить, натомість здатен показати приклад невичерпного оптимізму, через те, що вміє радіти життю й танцювати навіть на самому дні.

Читайте також