Хто і чому не хоче легального видобутку бурштину?

 Легальні кілограми

Мешканці навколишніх сіл, які живуть з нелегального промислу, спочатку вороже сприйняли інформацію про роботу державної компанії. Адже в місці, де ніколи не діяли закони України, легально видобувати бурштин є нечуваним нахабством. Пізніше ситуація унормувалася, але дослідний кар`єр почали відвідувати активісти та невідомі особи.

А з початку тижня десять охоронців державного підприємства уже відбили чотири атаки розлюченого натовпу.

«Ми мешкаємо тут, в Сарнах. Усі сусіди дивляться на нас, як на диваків, адже ми офіційно працевлаштовані на роботу. А у нас таке не прийнято. Техніку та працівників «Укрбурштину» захищаємо вдесятьох. На місці постійно чергує троє, а всі інші у разі небезпеки швидко приїжджають на об’єкт», - розповідають охоронці майбутнього кар’єру.

Компанія отримала дозвіл на розробку та геологічне вивчення родовища ще за керування Рівненщиною «регіоналів» - 31 липня 2013 року. Ліцензію на розробку ділянки «Олексіївка» площею в 3,1 га вдалося оформити лише в 2014.

Але тоді їм було не до цього. Адже із 2003 року підприємство «Укрбурштин» було доведено до банкрутства, а з 2005 року воно перебувало у стадії санації. Ним керував комітет кредиторів, а обов’язки директора виконував екс-працівник СБУ Олег Ярошик, якого підозрювали в організації злочинної схеми із відмивання бурштину. Підозри були висунуті після великого резонансу, коли було вилучено у Рівному 2,6 тонни «жовтого золота». Власники дочірнього підприємства «Укрбурштин» - Державна акціонерна компанія «Українські поліметали», яка напряму підпорядковується Міністерству економічного розвитку і торгівлі України, в судовому порядку повернули над ним контроль. Борг кредиторам було повернуто, а весь менеджмент, який працював при Ярошику, -звільнено.

На даний момент техніка підприємства стоїть на ділянці площею в гектар і готується до початку геологічної розвідки. Промисловий видобуток бурштину планують почати уже навесні.

«Зараз ми маємо підтвердити запаси. Тобто протягом декількох місяців ми заберемо родючий шар ґрунту і складемо його в одному місці. Після цього заберемо «пусту» породу. Потім здійснюється безпосередній видобуток: «бурштиноносна» порода перемивається - залишається каміння. З цієї ділянки ми очікуємо добути щонайменше 300 кілограмів бурштину. До роботи залучимо місцевих мешканців, фахівці із видобутку в нас київські», - розповідає керуючий менеджер дочірнього підприємства «Укрбурштин» Олег Щекін.

Вартість видобутого «сонячного каміння» може сягнути приблизно до 3 мільйонів доларів, а податки підуть у бюджет.

Копачі атакують сотнями

Читайте також