Як правильно зберігати картоплю, щоби вона долежала до весни

Садово-городній сезон добігає кінця. Багато хто вже викопав картоплю, але як же зберегти урожай до весни?
 
Викопану картоплю краще зсипати під навіс (сарай, гараж) і просушити кілька днів. За цей час невеликі травмовані ділянки затягнуться, шкірка зміцніє, а хворі і підгнивші бульби можна буде легко вибрати.

Потім потрібно перебрати картоплю на велику (її потрібно з'їсти в першу чергу, так як часто при зберіганні з'являються порожнечі, які можуть загнивати), середню і дрібну.
 
Перед тим, як засипати картоплю в сховище, краще провести дезінфекцію самого сховища і контейнерів 3% розчином мідного купоросу, просушити льох, перевірити вентиляцію.

Як зберігати картоплю в льосі? 

Найкраще зберігати картоплю в підвалі або льосі. Прохолодне і темне приміщення перешкоджає виробленню соланіну - ця речовина є токсичною для людини. У великій кількості соланін міститься в зеленій картоплі, тому її не можна вживати в їжу. Так що в процесі зберігання потрібно дотримуватися світлового і теплового режимів, щоб картопля не позеленіла. 
 
Перед тим як відправити картоплю на зберігання, приберіть в погребі, перевірте стан витяжки, просушіть і побіліть сховище. Температура в підвалі або льосі повинна бути 2-3 градуси з вологістю близько 80%. Якщо температура буде нижче 2 градусів, картопля підмерзне і стане солодкою, а якщо температура підніметься вище 3 градусів, картопля почне проростати.

У чому краще зберігати картоплю? 

Правильно зберігати картоплю взимку дозволяють дерев'яні ящики або засіки, які пропускають повітря. Ящики бажано поставити на невелику підставку. При зберіганні картоплі в засіках, засипайте його не вище, ніж на 1,5 метра. Щоб картопля не проростала, рекомендується покласти в ящик кілька яблук. Після того, як картопля буде в засіках, покрийте його мішковиною або старою ковдрою, щоб верхній шар картоплі врятувати від промерзання.

Декілька разів за зиму необхідно перебирати картоплю і видаляти підгнилі і підмерзлі бульби. У погребі, заготовлену з осені картоплю, можна зберігати протягом 8-10 місяців.

Читайте також