25 квітня - Всесвітній день боротьби з малярією

фото ілюстративне

Щорічно малярією у світі хворіють близько 216 мільйонів осіб і помирає близько 445 000. Повідомляє Рівненський обласний лабораторний центр.

В Україні після ліквідації місцевої малярії у 1960 р. мають місце завізні випадки цього захворювання. Вирушаючи на відпочинок чи заробітки в країни з тропічним кліматом, люди часто не замислюються про небезпеки, які на них там чатують. Майже кожного року у нашій державі реєструються смертельні випадки від малярії.

Основний симптом захворювання − це періодичне підвищення температури тіла. Малярія супроводжується збільшенням селезінки, печінки та анемією.

Якщо хвора на малярію людина не звернеться за медичною допомогою, то вона наражає на небезпеку не тільки своє життя, а і життя інших людей, бо на Рівненщині є комарі, які можуть переносити збудника захворювання від хворої до здорової людини. Також заразитися може і дитина від хворої матері − внутрішньоутробно чи під час пологів, людина, якій перелили кров від хворого та особи, які повторно використовують вже використані хворим шприци.

Протягом 2017 р. в лікувально-профілактичних закладах нашої області обстежено на малярію 110 осіб. На щастя, результати обстеження негативні.

Захворюванню можна запобігти або знизити важкість перебігу, якщо перед від'їздом в країни, небезпечні (ендемічні) по малярії почати приймати хіміопрофілактичні протималярійні препарати та продовжити таку профілактику під час перебування в країні і після повернення з неї. Також потрібно захищатися від укусів комарів перебуваючи в країні з жарким кліматом (застосування репелентів, сон під сітчастою запоною тощо).

Якщо під час закордонної подорожі чи після повернення з країни, де реєструються місцеві випадки малярії, у вас з'явилися ознаки захворювання, потрібно негайно звернутися до лікаря. Протягом 3-х років при будь-якому захворюванні нагадуйте лікарю, який вас лікує, про ваше перебування у тропіках.

Читайте також