5 питань про поліс Green Card

Зелена картка або Green Card — це автоцивілка, яка діє за кордоном. Принаймні її основні функції та задачі повторюються з класичним українським полісом ОСЦПВ. Придбати її ви можете в компанії ARX онлайн або в офісі.

Від чого залежить ціна поліса?

Вартість поліса формується індивідуально для кожного. Залежить ціна зеленої карти на авто від декількох критеріїв:

  • тип транспорту — автівка, вантажне авто, мотоцикл, автобус тощо;

  • марка — може бути іноземною або вітчизняною;

  • напрямок подорожі — Європа чи Азія;

  • тривалість поїздки.

Оформлювати Зелену картку можна строком від 15 днів до 1 року.

У якій формі має бути поліс?

Оформлювати поліс ви можете зручним способом: через інтернет або особисто в офісі. В першому випадку ви вказуєте адресу електронної пошти. Саме туди прийде документ з вашим полісом. Його необхідно видрукувати для використання. Цього вимагає МТСБУ.

На кого укладати поліс?

Якщо в полісі вказана одна людина, а за кермом знаходиться інша, то страховка все одно діє. Основна умова — керування транспорту іншою людиною є правомірним.

Тобто машина не має бути викрадена, а у людини має бути відповідна категорія у водійському посвідченні. Але ж рекомендують-таки вказувати дані водія, який буде керувати машиною в країні перебування.

Що таке європротокол і як ним користуватися?

Європротокол — це повідомлення про аварію, яке заповнюють без уповноважених органів поліції, де трапилося ДТП. Але це можливо тільки в тому випадку, коли всі учасники аварії згодні, хто є винуватим, а хто — постраждалим.

Заповнювати європротокол необхідно тією мовою, яку ви знаєте. Можна використовувати для цього українські або іноземні бланки — принципової різниці немає.

Як перетинати кордон декількох країн?

Майже всі країни Європи є учасниками Green Card. Тож немає потреби оформлювати для кожної країни окремий поліс. Зазвичай достатньо однієї страховки, що поширюється на 42 країни.

Отже, Зелена картка — це поширений за кордоном поліс. Щоб уникнути проблем, оформлюйте його ще перед поїздкою, на території України.

Читайте також