55-річний водій через смертельну ДТП на Рівненщині "відсидить" 4 роки

Днями у Рівненському апеляційному суді відбулося засідання у справі смертельної ДТП, що трапилась півтора роки тому у Костополі, під час якого винуватцю автопригоди дали реальний строк ув'язнення.

ДТП трапилася ще 24 травня 2018 року вранці у Костополі. Тоді 55-річний водій автомобіля «ВАЗ 210740» відволікся від керування транспортним засобом та в'їхав в припаркований автомобіль «Peugeot Expert». Внаслідок ДТП важкі травми отримав пасажир, від яких він 27 травня помер у лікарні.

Спочатку Костопільський районний суд наприкінці березня цього року визнав винним водія за ч.2 ст.286 КК України та призначив йому покарання у виді позбавлення волі на строк 4 роки з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 2 роки. Проте суд звільнив його від відбування основного покарання з випробуванням, встановивши йому іспитовий строк тривалістю у 2 роки.

Таке рішення не сподобалося і захисникові обвинуваченого, і прокуророві, тому вони подали на цей вирок апеляційні скарги. Прокурор вважав, що вирок суду звільнити винуватця ДТП від основного покарання є незаконним, адже водій не визнав своєї вини у порушенні правил дорожнього руху та того факту, що саме через його необережні дії настала смерть потерпілого. Тому він наполягав на призначенні обвинуваченому реального покарання — 4 роки позбавлення волі.

Захисник водія натомість вимагав протилежного - закрити кримінальне провадження за невстановленням достатніх доказів для доведення винуватості та вичерпанням можливостей їх отримати.

Заслухавши обидві сторони, апеляційний суд таки скасував призначене покарання судом першої інстанції та ухвалив новий вирок, яким водія визнано винуватим за ч. 2 ст. 286 Кримінального кодексу України (порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинили смерть потерпілого). Йому призначили покарання у виді 4 років позбавлення волі з позбавленням права керування транспортними засобами на 2 роки.

Читайте також