Американець розвиватиме громаду на Рівненщині (ФОТО)

http://hoshcha-rada.gov.ua

У Києві 135 нових волонтерів американського урядового агентства «Корпус Миру США в Україні» склали присягу. Вони протягом двох років працюватимуть у середніх та вищих навчальних закладах, органах місцевого самоврядування, громадських організаціях, молодіжних та соціальних центрах. Один із 135 волонтерів приїхав у наше селище. Американець Колтон Есплін працюватиме в Гощанській селищній раді. Про мотивацію стати волонтером, очікування від перебування в Україні та проекти, які реалізовуватиме в селищній раді, говоримо із волонтером Колтоном Еспліном та партнером, який координуватиме його роботу, секретарем Гощанської селищної ради Дмитром Ткачуком.

Колтоне, вітаємо в Україні. Розкажи будь ласка, звідки ти приїхав і чому вирішив стати волонтером?

– Я приїхав зі Сполучених Штатів Америки. Місто Солт-Лейк-Сіті (штат Юта). Це велике місто, де мешкає 2 млн. людей. Сім років працював пожежником. Рятував ліси від вогню. Вивчав фінансову справу в університеті. Стажувався в Солт-Лейк-Сіті. Ми допомагали із фінановим плануванням у повсякденному житті людей. Адже багато хто не знає, як поводитися із грошима, як поліпшити своє фінансове становище. Ми навчали їх інвестувати.

Чому ти вирішив стати волонтером?

– Мене завжди цікавив розвиток міжнародної співпраці. Два роки тому я мав друга, який працював волонтером Корпусу миру в Африці. Він розповів про свій досвід. Після цього я вирішив подати заявку. Написав мотиваційне есе. Від цього моменту й до моменту, коли мені сказали, що я буду волонтером, минув рік. Я мав дві години скайп-розмови із представниками Корпусу миру. Я відповідав на багато питань, щоб вони зрозуміли мою мотивацію й яку я матиму реакцію в різних ситуаціях. Через три місяці я отримав електронного листа із повідомленням, що мене обрали волонтером в Україну.

До цього моменту я не знав про Україну майже нічого. Чув лише про Чорнобиль. Почав дивитися відео на ютуб-каналі. Дізнався про воєнний конфлікт на Сході, про те, що Росія анексувала Крим. Також багато дивився відео блогерів, які побували в Україні. Усі вони казали, що українці дуже привітні до іноземців.

Коли ти приїхав в Україну, що вразило найдужче?

– Я приїхав в Україну в серпні. Майже три місяці жив в Житомирі. Там проходив мовну, міжкультурну підготовку та спеціальну підготовку за програмою “Розвиток громад”. Загалом адаптація зайняла 2-3 тижні. Зараз я почуваюся як вдома. Українці дуже відкриті. Для них важливо бути приналежними до певної спільноти. Для них важлива родина. В Америці практично у всіх на першому плані – робота. Думаю, американці повинні більше часу приділяти своїм родинам.

Мені подобається, що українці заощадливі. Я жодного разу не бачив, щоб продукти викидали. В Америці це звичне явище, купити додому нові продукти, а ті, які є в холодильнику, просто викинути на смітник.

Дмитре, як вдалося прилучити до роботи селищної ради волонтера із Америки?

– Ідея прилучити до роботи волонтера Корпусу миру США у нас виникла рік тому. Селищний голова Гощі Микола Панчук її схвалив. Коли Корпус миру в Україні оголосив конкурс із пошуку партнерів в рамках проекту «Розвиток громад», ми подали заявку. Це зробив керівник відділу стратегічного розвитку Євгеній Сульжук. Потім ми двічі зустрічалися із представниками цієї організації. Обговорювали, чим волонтер може бути корисним для громади, як він може допомогти її розвинути (очікування селищної ради від співпраці із волонтером). Опісля нам сказали, що Гощанська селищна рада буде партнером у програмі «Розвиток громад» й у нас працюватиме волонтер.

Чи були певні умови, які мала виконати селищна рада, аби волонтер приїхав?

– Ми мали зголоситися на безоплатній основі прийняти в себе американського волонтера. Погодитися, що він впродовж двох років надаватиме професійну допомогу в проектах, спрямованих на посилення громадянського суспільства, сталий економічний розвиток, покращення економічних можливостей та децентралізацію. Також ми мали допомогти знайти українську сім’ю, де б волонтер зміг жити перші три місяці.

Як ви працюватимете із людиною, яка не розмовляє українською?

– Ми хочемо, аби Колтон став частиною команди. Знайомимо волонтера із принципами роботи селищної ради, її структурою, проектами. Спілкуємося переважно англійською.  Запрошуємо перекладачів, якщо пояснюємо складні теми, скажімо, про принципи формування бюджету, роботу депкорпусу, виконкому тощо.

Два останні місяці Колтон вчить українську мову. Звісно, за такий короткий період неможливо оволодіти мовою. Але Колтон щодня вивчає українську граматику. Зараз шукаємо йому репетитора. Корпус миру оплачує послуги репетитора для волонтера.

Яку роботу виконуватиме волонтер у селищній раді й чим він може бути корисним громаді?

– Зараз основне завдання Колтона – адаптуватися й зрозуміти принципи роботи селищної ради та посадові обов’язки працівників. Потім ми  долучатимемо його до реалізації наших проектів. Скажімо він братиме участь у впровадженні ідей громадського бюджету в Гощі. Уже незабаром організуємо англомовний клуб для дорослих. Щоб налагодити міжкультурний діалог, Колтон зустрічатиметься із учнями місцевих шкіл. Будемо його прилучати до волонтерських акцій. Він стане членом команди ще одного нашого проекту – «Open hub». Також волонтер працюватиме із дітьми, які вивчають англійську в Гощанському дитсадку. Колотон  не має педагогічної освіти, але він носій мови.

Колтоне, які твої очікування від перебування в Гощі?

– Я очікую, що буду дуже зайнятий. Для мене важливо зрозуміти за якими правилами живе спільнота, як працює селищна рада. Коли я матиму більше знань про це, зрозумію, де буду корисним, де зможу зробити найбільше для вашої громади. Усі люди із якими я вже встиг познайомитися, хочуть, аби Гоща розвивалася. У них багато ідей, як зробити життя в містечку кращим. І це мене дуже вражає.

Колтоне, що ти любиш робити у вільний від роботи час? Як збираєшся проводити дозвіллі в Гощі?

– Я дуже люблю подорожувати й знайомитися із новими людьми. Найбільше мені сподобалося в Китаї та Перу. Волонтерство – це теж можливість бути в іншій країні й працювати. Також я люблю читати історичні книжки, кататися на лижах та на гірському велосипеді. Мені дуже подобається в Гощі. Я сподіваюся, що скоро матиму тут багато друзів й зможу проводити із ними багато часу. Мене вже запросили в художню студію, на екскурсію вашим містечком. Багато людей запрошують на каву й розповідають про себе, Гощу. Вони запитують про мої плани. Я здивований. Бо дружні зустрічі в Америці завжди сплановані й дуже короткі.

Скоро розпочне працювати англомовний клуб, де усі охочі зможуть розмовляти живою англійською. Я здивований, що тут дуже багато людей розмовляють англійською. Думаю, я допоможу їм поліпшити їхню розмовну мову. Я хочу бути корисним вашій громаді. Для цього я приїхав як волонтер Корпусу миру.

Спілкувалася Наталія КАЛЬКА

Повідомляє прес-служба Гощанської селищної ради

Читайте також