Атомник із Рівненщини посів призове місце на європейському конкурсі

Працівник Рівненської АЕС Едуард Омельчук взяв участь у фіналі європейського конкурсу «Innovations for Nuclear» (I4N).

Про це повідомляють у пресслужбі РАЕС. 

Як зазначається, атомник презентував міжнародній спільноті свій проєкт «Підготовка і підвищення ефективності ремонтних та експлуатаційних робіт за допомогою використання 3D моделювання». У травні цього року його робота здобула призове місце в номінації «Прикладна розробка» у конкурсі наукових проєктів у сфері ядерної науки, атомної енергетики та промисловості від Українського ядерного товариства «Атомні інноватори».

Щорічний конкурс I4N Europe організовує спільнота молоді (ENS – YGN) Європейського ядерного товариства спільно із Європейським ядерним товариством (ENS). Його метою є заохочення молодих фахівців галузі до створення інноваційних ядерних технологій, розробок, досліджень, а також стартапів для галузі. Цьогоріч захід відбувся наприкінці червня у Болгарії (м. Софія, Національний центр мехатроніки та чистих технологій) під час Міжнародного форуму «Стійкі ядерні інновації», у межах якого його учасники прослухали семінар з інновацій, долучилися до різних дискусійних платформ зі сталого розвитку чистої ядерної енергії в ЄС та мали нагоду відвідати АЕС Козлодуй.

У фіналі європейського конкурсу взяли участь представники восьми країн: Великої Британії, Німеччини, Франції, Болгарії, Італії, Іспанії, Польщі та, вперше, України. Оператор реакторного відділення РАЕС Едуард Омельчук у своїй доповіді представив власні напрацювання із розроблення виконавчої програми для електростанції, створеної за допомогою 3D моделювання реакторної установки, герметичного об’єму та обладнання енергоблоку ВВЕР-440, та покликаної спростити і зробити більш безпечною роботу ремонтного та оперативного персоналу. Такі тривимірні моделі енергоблоку можуть також застосовуватися на постійній основі для проведення попередніх інструктажів підрядному та ремонтному персоналу, новоприйнятим працівникам, для навчання та тренування персоналу пожежно-рятувальних загонів, відстеження дефектів обладнання тощо.

Презентація молодого спеціаліста Рівненської АЕС зацікавила представників європейських наукових організацій та підприємств галузі, та отримала гідні оцінки й пропозиції щодо можливого застосування розробки. Проєкт Едуарда Омельчука отримав заохочувальне місце, разом із проєктами польської та болгарської команд. Водночас перше місце у конкурсі посіла німецька команда, друге та третє місце – команди Іспанії та Франції.