Айфон 13 проти флагманів 2022/23 років: варто чи не варто переплачувати

Покупці сучасних гаджетів звикли, що технології розвиваються стрімкими темпами. Не встигла людина придбати смартфон, що на момент придбання здавався найсучаснішим та найпродуктивнішим, як конкуренти випускають модель, що за результатами тестів показує кращі результати. Але треба зазначити, що це стосується переважно смартфонів середньої або бюджетної категорій. Виробники припиняють їхню програмну підтримку зазвичай вже за один-два роки. А у міру того, як додатки стають вимогливішими, користувач бачить, що ту чи іншу гру вже неможливо встановити на телефон.

Чому Айфони довше лишаються у тренді

Apple, на відміну від конкурентів, обрав для себе преміальну нішу. Тому навіть базові моделі, наприклад iPhone 13, що з’явився у продажу наприкінці 2021 року, коштують дорожче ніж флагмани тих самих Xiaomi, realme або OPPO. Приблизно на одному рівні з Apple знаходиться Samsung. Але у південнокорейського виробника досить розгалужена модельна лінійка. А тому і вартість смартфонів стартує від чотирьох-п’яти тисяч гривень і може сягати 60-80 тисяч.

Отже, якщо ви вибираєте саме Айфон 13, або навіть моделі попередніх років – iPhone 12, 11 – можете упевнитися, що вони повною мірою відповідають сучасним тенденціям. А виробник забезпечує оновлення iOS до найактуальніших версій протягом багатьох років. Тому, якщо у вас саме iPhone 13, можете принаймні на найближчі роки забути про купівлю нового смартфона.

Порівняння Айфон 13 з флагманськими Samsung Galaxy S23

Samsung вже встиг представити нову лінійку преміальних пристроїв. А з весни 2023 року розпочнуться їхні офіційні продажі. Та чи варто купувати Самсунг С23, якщо у вас вже є iPhone 13? Звісно, якщо людина фінансово спроможна – це її особиста справа. Але тести у бенчмарках ясно демонструють, що “яблучний” девайс мало чим поступається флагману від Samsung.

Apple iPhone 13 працює на чипсеті Apple A15 Bionic, що наразі посідає четверте місце у загальному рейтингу процесорів до смартфонів. Samsung Galaxy S23 працює на новітньому Qualcomm Snapdragon 8 другого покоління. Цей чип посідає другу позицію. Попереду знаходиться Apple A16 Bionic, котрий встановлено на флагман 2022 року – iPhone 14 Pro Max.

Якщо ж подивитися безпосередньо у результати тестів, побачимо, що різниця між лідерами дійсно невелика за основними показниками:

  • Продуктивність в іграх – Samsung S23 отримав 100, Айфон 13 – 91 бал;
  • Потужність CPU – обидва чипи набрали 94 бали;
  • За енергоефективністю A15 обійшов Snapdragon на цілих два бали – 96 проти 94;
  • Загальний результат виявився на користь Snapdragon – 96 проти 94.

Для порівняння можна сказати, що процесор Qualcomm Snapdragon 680, що стоїть на таких популярних телефонах як realme 9 4G або Xiaomi Redmi Note 11, за результатами тестів у тих самих бенчмарках здобув лише 37 балів. 

Отже, Apple iPhone 13 – це досить сучасний та стильний смартфон. Його зібрано з якісних матеріалів. Корпус захищено від вологи за стандартом IP68. А дисплей захищено від подряпин за технологією Ceramic Shield – це надтонке загартоване скло з молекулами штучної кераміки. За умови обережної експлуатації строк його служби складе 10-15 років, якщо не більше.

Читайте також