Біла Криниця обиратиме, чи об`єднуватися з Рівним через анкети

Днями в Білій Криниці розглядали варіанти з ким об'єднуватися в ОТГ: приєднання до Рівного, об’єднання з Квасиловом чи створення на основі Білокриницької сільської ради нової ОТГ разом з Городищенською та Шубківською сільськими радами та центром у Білій Криниці.

На черговій зустрічі у сільській раді також були присутні директор Рівненського Центру розвитку місцевого самоврядування Руслан Сивий, секретар Рівненської міської ради Сергій Паладійчук, експерт з просторового планування ЦРМС Олександр Придатко.

Руслан Сивий розповів про переваги децентралізації та навів конкретні приклади успішного функціонування ОТГ. 

«Не треба надто далеко ходити – можете поїхати у Бугрин чи Бабин і побачити на власні очі ті здобутки, які в них вже є. Децентралізація дає свої плоди і ви ще можете встигнути скористатися допомогою держави при добровільному об’єднані. Бо процес добровільності не може тривати вічно» - зауважив він.

Сергій Паладійчук, зі свого боку, пробував переконати присутніх у тих вигодах, які дасть новій громаді приєднання Білокриницької сільської ради до Рівного. Адже, 4 травня Президент України Петро Порошенко підписав Закон щодо добровільного приєднання територіальних громад до міст обласного значення, який дозволяє містам обласного значення згуртувати навколо себе сусідні сільські та селищні ради і стати центром об’єднаної громади без зайвих бюрократичних процедур – в тому числі, без проведення виборів.

«Завжди треба думати про перспективу. А перспектива така, що приєднання до Рівного, буде вигідним кроком як для громади Білої Криниці (робота, школа, дитячі заклади), так і для Рівного в плані розширення його меж» - наголосив Сергій Паладійчук.

Натомість Олександр Придатко роз’яснив основні правила ефективного просторового планування нових ОТГ.

Після активного обговорення присутні, практично одностайно, вирішили винести питання на ще ширший формат обговорення і запитати кожного виборця сіл, що входять до Білокриницької сільської ради, про його думку. В анкеті будуть зазначені можливі варіанти і хай кожен долучиться до вирішення майбутнього своєю громади.

Рівненський Центр розвитку місцевого самоврядування

Читайте також