Бізнес-форум у Рівному: про що говорили та чого добилися? (ФОТО)

http://www.rv.gov.ua

Бізнесу не потрібно вказувати, як працювати. Для його розвитку необхідно створити умови – ефективні та такі, щоб враховували зміни у податковому, інвестиційному та соціальному середовищі

Про це йшлося під час Форуму «Регуляторна політика та сприяння розвитку малого і середнього бізнесу» у Рівному.

Захід став справжнім комунікативним майданчиком для власників компаній та підприємств, представники місцевої влади та підприємницьких організацій.

«Форум – це слушна нагода почути колег із різних сфер бізнесу. Адже, якщо ти серйозно відносишся до своєї справи, необхідно її досконало знати. Особливо в податковій та митній політиці, соціальних питаннях. Будучи в курсі усіх тенденцій, ми будемо привабливими для клієнтів, а відтак і успішними підприємцями», - розповів учасник форуму Андрій Марков, засновник компанії «Самгаз» у Рівному.

Зустрічатися із представниками бізнесу – це вже добра традиція, переконаний заступник голови ОДА Ігор Тимошенко:

«Це 4-ий форум впродовж цього року, організований або підтриманий Рівненською ОДА. Комунікуючи із бізнесом, ми дізнаємося про їхні проблеми і намагаємося допомогти їх вирішити. І, як результат співпраці підприємців і влади в регіоні - налагодження партнерських взаємовідносин. Підтвердженням цьому є оприлюднення Regional Doing Biseness 2018 рейтингу областей за легкістю ведення бізнесу. За рік Рівненщина піднялася на 15 позицій та посіла 6 місце».

Окрім того, як зізнаються самі підприємці, знизився й податковий тиск. Нині Державна фіскальна служба перетворилася на сервісну. Багато процедур спрощено, налагодилася ситуація з поверненням ПДВ, податковими накладними. Покращилася й робота на митниці через запровадження механізму «єдиного вікна».

За словами Ігоря Тимошенка, в області відновили програму із часткового відшкодування відсотків за кредитами. Також обласна адміністрація підписала Меморандум про співпрацю з Німецько-українським фондом щодо надання малому та середньому доступного кредитування на вигідних умовах. Додаткові інвестиції в бізнес мають сприяти розширенню виробництва.

«Щодо інвестиційного потенціалу, то точкою зросту для нашого регіону  може стати агробізнес, переробна промисловість зі створення продукції з доданою вартістю та IT-сектор. Саме ці галузі можуть стати привабливими для вкладення капіталовкладень», - зазначив начальник управління стратегічного розвитку та інвестицій міста Рівного Сергій Гемберг.

Втім, найголовніший ресурс – це людський капітал. Нині спостерігається ситуація масової трудової міграції, у тому числі й висококваліфікованої робочої сили. Ще однією проблемою у цій сфері є невідповідність професійної підготовки фахівців потребам економіки.

Такі проблемні питання треба вирішувати спільно, переконані учасники форуму. Адже від цього буде залежати діловий клімат, а відтак і розвиток малого та середнього бізнесу в області.

Саме тому, учасники форуму направлять резолюцію форуму із пропозиціями щодо покращення ведення бізнесу до Кабінету Міністрів України та Державної фіскальної служби. Серед основних пропозицій – це подальше зменшення податкового навантаження, а також стимулювання роботодавців у створені таких робочих місць, які відповідають потребам ринку праці.

Читайте також