Бурштинове селище на Рівненщині запрошує на клондайки, «гранітний амфітеатр», Тунель щастя та озера (ФОТО)

Клесів – селище на Поліссі у Сарненському районі Рівненщини. Від заснування і до нині воно славиться видобуванням корисних копалин. Зараз більш відоме як осередок видобутку бурштину. На копання "сонячного каміння" сюди з'їжджались чи не з усієї України. Про природу і наслідки такої "лихоманки" тоді не думали. Там, де колись були ліси, хащі, ягідники або луки - залишили пустку. 

Місцеві жителі кажуть, що на околицях села бурштин не миють, вже немає. Група ідейників взялась зробити із Клесова туристичну перлину області. Безперечно, подивитись тут є що.

Бурштинове сафарі

Якщо ви вже у Клесові, то можете побачити місця легального та нелегального видобутку бурштину. Пустки після копачів вирішили показувати туристам. Пропонують поїхати у бурштинове сафарі, позбирати кількаграмові камінчики - залишки «сонячного каміння» і кажуть, що він ощасливлює. Знімки звідси нагадують Місяць.

На клондайках навіть хочуть садити «бурштинові дерева».

«Туристи матимуть змогу побачити, як виглядає земля. Саме на таких землях ми зможемо висадити бурштинове дерево. Це означає, що ми, знайшовши тут камінчик, в присутності лісівника, купивши за символічну плату це деревце, ми маємо висадити своє бурштинове дерево. У майбутньому ми плануємо, що ви зможете за ним спостерігати онлайн», - розповіла одна із ініціаторок проекту Олександра Коваленко.

Бурштинові копальні

Бурштинові копальні – частина проекту «Бурштинові стежки». Організатори запланували і вже втілюють масштабний проект на території Клесівської громади. Для нього вже місцева рада виділила 5 гектарів землі. Як розповіли ініціатори, це проект під відкритим небом. На цих 5 га будуть місця легального і нелегального видобутку бурштину ручним і механічним способами. Там туристи зможуть відчути себе справжніми працівниками клондайків. Кожен охочий зможе сам пошукати та покопати «сонячного каміння», а після того майстри або ж турист матимете змогу його обробити. Також тут діятимуть сувенірні ряди.

«Рівненщина перша пішла правильним шляхом - залишити землі під туристичні об’єкти у власності територіальної громади. Не ділити, не купувати, а залишити її у власності і всі підприємці, які зайдуть сьогодні та захочуть тут працювати, будуть платити внески, податки тощо, який залишиться у бюджеті громади. Це для того, щоб місцеве населення мало можливість зайнятості, не виїжджало за кордон. І ми всі повірили у те, що Рівненщина має туристичні локації», - розповіла одна із ініціаторок проєкту Олександра Коваленко.

Тунель щастя

Довжина Тунелю Щастя близько трьох кілометрів. Місцеві жителі зазначають, що до кінця місяця верхівки дерев замкнуть його повністю. Три роки тому тунель розчищали, зарізали по 5 метрів із кожної сторони, але природа перемагає.

«Дорогу до цього тунелю називають старою. Це найперша дорога і тут перші місця, де знайшли бурштин. Це було на початку 20 століття, він не цінувався, його спалювали в грубках, топили будинки. За легендами, ці люди, які першими знайшли бурштин, були дуже щасливими. Тунель щастя, бо тут знайшли перші поклади бурштину, а камінь ощасливив людей. Нині, хто займався цим промислом, і хто правильно використовував ті фінанси, які отримував, звичайно, люди стали щасливими і від цього тунель отримав таку назву», - розповів місцевий житель Андрій Пехотін.

Тут щодня проїжджає потяг, адже тунелем проходить діюча залізниця до промислових заводів по видобутку граніту. Вони лише вантажні і перевозять щебеневу продукцію.

Коплище або Голубе озеро

Голубе озеро або Коплище знаходиться на території Клесівської громади. Місцеві кажуть, що на дні озера пішли тріщини і з землі воду почав наповнювати гліцерин, який дає їй м’якості.


 

«Багато людей кажуть, що приходять сюди купатись без шампуню і мила, бо вода насичує. 2-3 метри води прогрівається, а далі холодна. Водолази досліджували, що в одному місці є глибина до 36 метрів. Цей кар’єр був ще при Польщі, тут видобували камінь. Озеро штучне. Після 1939 року воно було закинуте. Через дорогу залізниця, тому не все тут можна облаштувати. Зараз це цікавий туристичний об’єкт, відпочивальна зона», - розповів голова Клесівської ОТГ Василь Гриник.



Територію навколо озера взяли в оренду. Тут облаштували альтанки, мангали, пляж, гойдалки. Територія доглянута, є охорона і прибиральники. Навіть облаштоване футбольне поле і майданчик для дітей. В’їзд сюди, звісно, платний.

 «Поліський гранітний аміфітеатр»

Через дорогу від будинків, на околиці Клесова, є гранітний кар’єр. Він займає близько 100 гектарів землі, а його глибина – 96 метрів. Тут із надр видобувають щебінь.

Як розповів місцевих житель Андрій, це місце теж планують показувати туристам:

«Це один із перших кар’єрів на території. Тут були перші поселення клесівчан. Через дорогу були перші будинки. У 1902 році відкрили залізницю. А її відкрили після того, як виявили, що тут є поклади каміння. Воно видобувалось вручну, люди помалу заселяли. Вже за майже 120 років населення виросло до 8 тисяч. З місцевого кар’єру «Берьозка» почалось видобування гранітів на території Полісся».

Втім, це перш за все режимний об’єкт, адже розробляє Клесівський кар’єр одне із найбільших підприємств, яке видобуває гранітний щебінь у Європі - «Технобуд груп». Граніт із кар’єру видобувають не простим механічним способом, а способом підриву гірничої маси. Менеджер із зв’язків із громадськістю підприємства Юрій Прозапас розповів, що за тиждень проводять 2-3 підриви, а з одного мають близько 30 т гірничої маси.

«На підприємстві працює більше 600 працівників, є спеціальна вибухова дільниця, яка займається цими роботами. Фахівці заклали спеціальну водоемульсійну речовину. Це не тротил чи інші знаряддя. Це екологічно безпечна рідина, яка приводиться у дію спеціальним зарядом. Процедура підриву готується дуже детально і ретельно. Є попереджувальні сигнали, які сповіщають і працівників заводу, і місцеве населення про те, що зараз буде вибух. Таких два, а потім ще три сигнали, які сигналізують про завершення підривних робіт. Гірнича маса, сама порода, вона дуже тверда. Жоден механізм, екскаватор не зможе витягнути цей щебінь або кам’яну брилу із надр. Тому  вибух розриває брилу, а після того величезні екскаватори навантажують на БелАЗ, її везуть на цехи, там подрібнюється і розсівається по різних фракціях».

Відтак, це не туристична атракція, а виробничий об’єкт. Однак, і місцеві, і туристи підходять і спостерігають, тому тут облаштували оглядову площадку. Звісно, за всім спостерігає охорона.  
До слова, кар’єр почали розроблювати ще з початку минулого століття, активна його розробка почалась з 1949 року, з тих пір це було військове підприємство, щебінь, який видобували тут, використовували на військові потреби. Вже на початку 2000 років підприємство увійшло до складу вищезгаданої компанії.

Дендропарк

Є на в’їзді у Клесів є і всій дендропарк. Ідея створити його належить Олексію Ворону, яку вдалось втілити у 1997 році. Працівники лісгоспу розповіли, що 80% того, що зараз є у дендропарку, це його робота. Вже шостий рік стриже і доглядає за ним Сергій Круглик. Він розповів, що лише живоплоту  тут 2,5 кілометри. А стриже він його двічі в рік.

«Ми щороку доповнюємо експозиції. Лише одних живоплотів тут 2,5 кілометри. Вони різних форм: і тарілки, і конуси, і напівконуси. Стрижка робиться двічі у рік. Перший раз – кінець травня – початок червня, а друга – у серпні», - розповів Сергій Юстимович.

Місцеві кажуть, що це «райський куточок Полісся» або «зелене царство Версальського полісся». Дендропарк займає декілька гектарів землі, на території є стави, оглядовий майданчик, острів закоханих, скульптури із живоплотів і дерева та різні види рослин.  

Зачарований ліс

Є біля Клесова місцина, де стовбури дерев ростуть дещо незвично. Гілля розходиться у різні боки майже від кореня. Місцеві не знають, чому його звуть «чудернацьким», цю таємницю ще не розгадали. Втім, це може стати локацією для оригінальної фотозйомки.

Казковий оазис

Колись діючий кар’єр із піщаними і глиняними урвищами став туристичною атракцією. Це місце жителі називають казковим оазисом Клесова. Блакитна вода, скелясті береги, хвоїні рослини навкруги – саме так зараз виглядає затоплений кар’єр.

Нині у туристичному центрі пропонують квадро- та велотури, риболовлю та пікнік біля водойми, нчівлю в палатці та відпочинок на "Бурштиновому озері", посадити "бурштинове дерево", апітерапію, що включає відпочинок в апібудиночку, дегустацію меду та цілющого трав'яного чаю, прогулянки "Зачарованим лісом", збір ягід, грибів, трав, смачну грибну юшку після активних прогулянок на свіжому повітрі.

Якщо хочете отримати незабутній відпочинок, відчути швидкість їзди сповна, тоді не відкладайте це на завтра - 0976521911.

Читайте також