Чи допоможуть на дільницях Рівненщини пенсіонерам, які не зможуть проголосувати самі?

Сьогодні під час брифінгу у Рівненській ОДА обговорювали питання виборів і, зокрема, допомоги пенсіонерам чи людям з певними вадами здоров'я у процесі голосування.

Чи дозволено комусь допомогти дідусям та бабусям, які не до кінця розібрались із купою бюлетенів, або ж людям, які через нюанси здоров'я не можуть цього зробити? На це питання відповів голова Рівненської обласної територіальної виборчої комісії Василь Курилас.

За його словами, виборчий кодекс України визначає порядок надання допомоги виборцю, який має певні вади здоров’я, йому може допомогти інший виборець. Але це потрібно робити з відома присутніх членів комісії та учасників виборчого процесу (спостерігачі, кандидати).

Має бути оголошено, що в кабінку для голосування заходить людина, яка не здатна самостійно зробити вибір. Учасники виборчого процесу з розумінням ставляться до такої ситуації і, в даному випадку, такій особі буде надана стороння допомога іншим виборцем. Але не учасником виборчого процесу чи членом комісії. Єдиний, хто може допомогти, якщо немає інших виборців, – представник медіа.

Читайте також