Чи є сенс переплачувати за іридієві свічки запалювання?

Безліч деталей в автомобілі є розхідниками, проте більшість із них треба міняти не так часто. За умови регулярного проходження техогляду власник може не морочитися перевіркою стану колодок, фільтрів, рівня мастил або антифризу, але про свічки запалювання таке зазвичай сказати не можна. Через високі температури і хімічні реакції всередині циліндрів свічки запалювання зношуються набагато швидше, ніж багато інших деталей, і водночас вони відіграють критично важливу роль у роботі двигуна. Тому перевіряти та вчасно міняти свічки доводиться самому водію. При тому важливо не тільки вчасно виявити несправність, а й вибрати правильні свічки запалення на заміну.

Види свічок запалювання та їх відмінності

Для тих хто готовий доплатити за якість та стабільність, найпростішим рішенням буде підбір за VIN свічок, рекомендованих виробником. Однак для старих автомобілів їх буває непросто знайти, а також навіть заводські свічки старого зразка можуть розчарувати своєю роботою. У такому разі доведеться розбиратися в сучасних технологіях, щоб знайти щось краще. На сьогодні всі свічки, які є на ринку, можна розділити за матеріалами, з яких виготовлені електроди:

  • нікелеві та мідні —  економсегмент;

  • платинові та іридієві – преміумсегмент.

Серед дешевих автолюбителі віддають перевагу нікелевим, тому що вони мають більш довгий термін служби порівняно з мідними. Крім того, свічки з нікелевим електродом зазвичай забезпечують кращу продуктивність та ефективність запалювання, а мідні залишаються застарілим варіантом.

Однак іридієві та платинові свічки запалювання набагато перевершують нікелеві і, тим більше мідні за терміном служби та надійності. Іридієві електроди навіть називають «вічними» на тлі інших, адже термін їхньої служби перевищує 100 000 км! Порівняйте це з рекомендованими значеннями для міді (від 20 000 до 40 000 км) та нікелю (від 30 000 до 60 000 км). Тим більше і ті, й інші треба регулярно перевіряти, бо вони мають властивість несподівано виходити з ладу.

Іридієві свічки — єдиний тип на сьогодні, який можна перевіряти кілька разів на рік на техоглядах. Звичайно, при цьому вони коштують у кілька разів дорожче, тому вважаються вибором для дорогих автомобілів. Однак, на відміну від преміального автомобіля, преміальні свічки запалювання може дозволити собі кожен. Якщо ви хочете міняти свічки якомога рідше і не згадувати про них, делегувавши це автосервісу, варіанти з іридієм – ваш вибір.

Читайте також