Чи потрібно обробляти теплицю від грибків та інфекцій після збору урожаю

На цю тему сперечаються давно. Прихильники екологічно чистого землеробства проти будь-якої обробки, в той час як дачники, які "пізнали біди з грибками", вважають за краще вжити заходів, ніж потім викидати гнилий урожай.

Що потрібно зробити у парнику цієї осені?

Роботи з обробки ґрунту та конструкції від розвитку грибка та інших інфекцій краще не відкладати. Сподіватися на те, що з цим завданням впораються сильні морози – легковажно.

Як обробляти?

Весною та осінню обробку проводять в умовах, коли температура повітря на вулиці становить 10-15 градусів і лише у суху погоду.

На цей випадок передбачено три способи обробки: термічний, хімічний та біологічний. Зрозуміло, що найбезпечніший – це третій варіант.

Термічний

Зазвичай грядки проливають окропом, потім накривають світлонепроникною плівкою і залишають на добу. Потім плівку прибирають, землю копають, вибирають залишки рослинності. Повторюють маніпуляції ще двічі.

Хімічний

Виконується у 3 дії. Спочатку вноситься хлорне вапно (100 гр на 1 метр квадратний), потім проливають ґрунт розчином марганцівки, у фіналі все перекопують. Біда в тому, що в першому та в другому випадку разом зі спорами грибка та іншої живності загине ґрунтова мікрофлора, яку потім доведеться якось відновлювати. Цієї проблеми вдасться уникнути у наступному випадку.

Біологічний

Спеціальні засоби знищують грибки та інфекції, при цьому не завдаючи шкоди складу та структурі ґрунту. В основному використовують препарати «Азотофіт», «Триходермін», «Фітоспорин», «Фітоцид» та ін. Вони використовуються за інструкцією та ризик передозування мінімальний. Після обробки висаджують сидерати.