Чи виконує Володимир Хомко свої обіцянки?

https://www.slovoidilo.ua

Три роки тому в Україні відбулися місцеві вибори, під час яких нових мерів обирали всі обласні центри країни. В другому турі виборів міського голови між собою змагались чинний мер Володимир Хомко та Дмитро Якимець. Переміг Хомко, набравши 64,2% голосів виборців. «Слово і Діло» розбиралось, як він справляється зі своїми обіцянками на посаді мера.

За три роки в кріслі мера Володимир Хомко дав 48 обіцянок, до яких слід додати ще 11 передвиборчих запевнень. За цей час мер встиг виконати 14 зобов’язань, 13 – провалив і ще 32 – повинен втілити в життя.

Найбільше обіцянок Хомко дав не під час виборів і навіть не в перший рік каденції, а на другий рік роботи – 30 обіцянок але й провалив аж 9 намірів. Протягом третього року своєї роботи мер Рівного дав лише 2 обіцянки, проте виконав 6 – найбільше за весь час.

Тема ЖКГ хвилює Хомко в першу чергу, адже в цій сфері він виконав найбільше обіцянок – 5 (36% від усіх запевнень). На другому місці за інтересами мера – спортивні майданчики та спортивні об’єкти. В цьому напрямку він впорався з двома обіцянками (14%). І на третьому місці за кількістю виконаних обіцянок – ремонт доріг та вулиць, а також освіта. В цих сферах Хомко виконав по одній обіцянці.

Жителі Рівного вже давно спостерігають як влада намагається провести реконструкцію головного стадіону міста «Авангард». Влітку 2017 року Хомко запевнив, що за два роки добудує стадіон.

Спочатку міський голова стверджував, що проект реконструкції ніяк не погодять у Києві. Потім він повідомив, що до проекту стадіону дуже багато зауважень, є проблеми з паркувальними місцями. У 2018 році планувалося на початок добудови «Авангарду» витратити близько 60 мільйонів грн.

Навесні на місці розкопок палацу Любомирських, які проходять поряд зі стадіоном «Авангард», археологи виявили у землі під'їзний пандус до колишнього палацу. Тому керівник управління культури та туризму Рівного Тарас Максименко почав наполягати на внесенні змін до проекту реконструкції.

До того ж в жовтні скасували аукціон на реконструкцію стадіону «Авангард через скарги однієї з фірм-учасників тендеру. При цьому, у зв’язку з великою сумою тендеру (212 млн грн), участь у ньому можуть брати не лише українські компанії. Більшу частину коштів повинні виділити з держбюджету.

Можливо, не такий масштабний але не менш амбітний проект розпочав мер Рівного два роки тому, коли обіцяв, що реалізує програму ремонту ліфтів в місті. Як повідомили в прес-службі Рівненської міськради, станом на травень 2018 року місті реалізовано 26 проектів щодо капітального ремонту ліфтів.

Тоді ж Хомко запевнив, що запровадить мораторій на встановлення нових біл-бордів в місті.

«Виносимо на наступний виконком розпорядження про мораторій на встановлення білбордів. І дано доручення моєму заступнику організувати комісію, щоб подивитися, які білборди просто псують нам вигляд. Будемо їх знімати. А ставити більше не будемо – буде мораторій. Їх хотілося би всі позносити, але шкода тих кілька мільйонів, які ми на них заробляємо, це немалі гроші», – сказав він.

Невдовзі члени міськвиконкому Рівного ухвалили рішення на заборону встановлення нових носіїв зовнішньої реклами. Водночас рекламні щити, які псують естетичний вигляд, мали зносити. Мораторій на встановлення нових конструкцій запровадили до кінця 2016 року. У Рівному нарахували 932 носії реклами. У мерії планують, що після знесення старих і неестетичних в обласному центрі залишитися лише півтисячі щитів.

Гірше даються меру обіцянки щодо перебудов та реконструкцій. У передвиборчій програмі він запевнив, що у 2016 році проведе реконструкцію шлюзів на річці Устя в районі Басівкутського озера та кафе «Венеція».

На початку вересня 2016 року Хомко повідомив, що фірма, яка виграла тендер на проведення робіт, не змогла відремонтувати шлюз до цього часу. В листопаді біля Усті на Набережній прибрали майже всю ремонтну техніку і будівельний паркан.

Звітуючи перед територіальною громадою міста за 2016 рік Володимир Хомко зазначив, що за кошти міського фонду охорони навколишнього природного середовища виконувались роботи по реконструкції шлюза-регулятора на мостовому переході в районі вул. Набережної (кафе «Венеція»).

Ще Хомко обіцяв у 2016 році провести реконструкцію парку «Просвіти». Як повідомили у Рівненський міськраді, капремонт парку «Просвіти» не завершили в 2016 році, хоча й витратили понад 300 тисяч гривень.

Меру Рівного треба виконати більше обіцянок, ніж він вже зробив чи провалив. Влітку минулого року він пообіцяв відновити роботу сміттєпереробного заводу у 2018 році та запустити його на повну потужність.

Нагадаємо, новий сміттєпереробний завод побудували в 2013 році, сподіваючись, що підприємство вирішить проблему старого перевантаженого полігону. В будівництво вклали 70 млн грн., взяли на роботу близько сотні співробітників, але через шість місяців після відкриття підприємства робота на ньому зупинилася.

Причиною закриття заводу стала неузгодженість з тарифами на переробку сміття та ліцензуванням. Зараз завод працює в режими сортування побутових відходів і його потужності завантажені лише на 10%.

Ще Хомко обіцяв збільшити кількість дитячих садків, в тому числі й приватних. Наприкінці 2016 року заступник начальника міського управління освіти Катерини Сичик повідомила, що заплановано додатково відкрити групи в дошкільних закладах № 7, 44 і 50. Нові місця з’являться після реорганізації навчально-виховного комплексу № 1.

Планувалось внести зміни в мережу груп у садочках № 52, 55, 57 та двох шляхом перепрофілювання частини ясельних груп на дошкільні. У Програмі розвитку освіти м. Рівного на 2017–2020 роки заплановано відновити ДНЗ № 17. Також у перспективі відкриття 14 груп у садочку, що має з’явитися на місці довгобуду в мікрорайоні Північний.

Минулого року мали переобладнати два дитячих садочки, а саме садочок на вул. Соборній, який розрахований на 150 місць та садочок в районі вул. Дубенської на 350 місць.

В цьому році мав запрацювати оновлений садочок № 17 («Вишенька»). В управлінні освіти дату відкриття знають, однак громадськості її поки що не повідомляють.

Читайте також