Чим підживити помідори після висаджування

Де б ви не вирощували помідори - на грядці чи у теплиці - не слід надто підживлювати рослину у бажанні отримати більший врожай. Фахівці рекомендують підживлювати помідори навіть на найбіднішому ґрунті не частіше ніж 1 раз на 14 днів. Якщо ж рослинам всього вистачає, можна навіть не вносити добрива. В ідеалі повинно вистачати "якісного" підживлення землі перед висадженням розсади. На весь період плодоношення підживлювати помідори потрібно десь 3-4 рази.

Одразу після висаджування турбувати рослини не варто. В цей період рекомендовано навіть вперше полити їх лише через 7-10 днів. Так вони швидше адаптуються до нового місця і почнуть нарощувати корінці. А перше підживлення помідорів варто розпочинати не раніше ніж через 14 днів. І лише в разі, якщо не проводилая підготовка ґрунту або рослини  мають слабкий вигляд.

Чим підживити помідори після висаджування? Підійдуть такі мінеральні добрива:

  • нітроамофоска (слабкий розчин) - на 10-15 кущів потрібно одне відро води та 1 столова ложка добрива;
  • розчин з самостійно змішаних добрив - сюди можна додати 15 г калійних, 25 г азотних, 40 г фосфатних добрив на одне відро води (поливати в кількості 600-700 мл на один кущик).

Також можна використовувати і біоальтернативу мінеральним добривам:

  • "зелене" добриво з бур'янів кропиви, кульбаби і сидератів - відро потрібно наповнити подрібненими рослинами на третину, залити водою, щільно накрити кришкою і залишити на 10 днів (після перебродження з суміші готують ферментований настій у співвідношенні 1:10);
  • органічні добрива + дріжджі - як підживити помідори дріжджами: пригоршня попелу, 500 г курячків або гною, 300 г молочної сироватки, 100 г дріжджів, декілька кг подрібненої кульбаби чи кропиви заливають 10 л води і настоюють 14 тижнів (потів розводять водою у співвідношенні 1:10);
  • курячий послід чи гній - настій гною або курячків розводять у воді (пропорція 1:10).

Також можна використовувати вже готові біодобрива, які продаються в спеціалізованих магазинах. Всі ці народні засоби можна використовувати разом з мінеральними добривами для покращення результату. Якщо ви помітили, що ріст помідорів призупинився, підживлення можна повторити через 2 тижні.

Джерело: ТСН

Читайте також