Як правильно зберігати капусту: корисні поради для того, щоб урожай довго лежав

Капуста збереже смакові якості та корисні властивості тривалий час тільки в тому разі, якщо її вчасно прибрати й правильно зберігати.

Капуста готова до збирання, якщо вона досягла максимального розміру, характерного для конкретного сорту. Внутрішнє листя рослини має бути кольору слонової кістки, а зовнішнє - може стати синюватим. Ще одна ознака того, що капуста дозріла, — жовтіння та підсихання нижнього листя.

Прибирати капусту рекомендують за допомогою гострого ножа, яким акуратно зрізають качани, не пошкоджуючи їх. Збирання потрібно робити в суху, ясну та прохолодну погоду. Качани капусти варто зрізати з качаном завдовжки 3 см і кількома нещільно прилеглими зеленими листками, які захищають від механічних пошкоджень. Після збирання капусту потрібно покласти на кілька днів у сухе прохолодне приміщення, щоб зрізи підсушилися.

Зберігати капусту можна кількома способами: покласти в ящики, обгорнути глиною або підвісити в льосі. Перед цим її потрібно ретельно впорядкувати, відібравши тільки здорові, міцні качани, видалити все зайве листя та просушити в сухому, теплому й добре провітрюваному місці.

Ідеальна температура для зберігання - від 0 до +1 градуса, вологість повітря - 90-95%. Якщо зберігати капусту в ящиках, то кожен шар потрібно прокласти папером або соломою. Якщо в піску, — насипати його тонкий шар на дно ящика, покласти капусту та засипати. Мішки для зберігання потрібні з натуральних матеріалів, наприклад, бавовни чи льону. Якщо ж використовувати глину, то потрібно обмазати кожен качан, дати висохнути та покласти в ящики або кошики.

Читайте також