COVID-19 не зник: яка ситуація з пандемією в Україні під час війни

Проблема пандемії COVID-19 із початком повномасштабного вторгнення росії в Україну відійшла на другий план, проте вона нікуди не зникла. 

Так, станом на 16 березня, в Україні щодня 24879 осіб одужують від коронавірусу,, інфікуються 5057, а середня кількість летальних випадків становить 79 на день. 

Про це повідомили у Національній академії наук. 

Науковці припускають, що захворюваність продовжує знижуватись. Водночас із повномасштабним вторгненянм збір та аналіз епідемічних даних істотно ускладнився. Тому і статистика захворюваності на COVID-19 стала істотно неповною.

Проте незважаючи на це лабораторії, лікарні продовжують працювати, випадки захворюваності та летальні випадки реєструються.

- Зареєстровані епідемічні показники показали зниження у декілька разів на тлі зміни режиму роботи лікарень, знищення російською армією інфраструктури закладів охорони здоров’я та окупації частини території України, - йдеться у повідомленні. 

Таке зменшення зареєстрованих епідемічних показників не означає різкого зменшення реальних епідемічних загроз, і, більше того, такі чинники, як велика кількість біженців, великі скупчення людей в укриттях тощо, могли послугувати каталізатором для епідемії.

  • Кількість смертей видається заниженою принаймні у півтора раза. Крім того, можливе збільшення кількості летальних випадків, з огляду на ускладнення надання медичної допомоги.
  • Українські (довоєнні) дані про спостережувану летальність штаму «омікрон» уже доволі надійні та вказують, що вона втричі нижча, ніж у штаму з Вуханю, та вчетверо нижча, ніж у штаму «дельта».
  • Українські дані зосереджені нерівномірно: 40% всіх ПЛР-тестів, про які відомо з баз даних, виконано на Рівненщині. Левова частка нових хворих припадає на чотири регіони: Волинську, Полтавську, Черкаську області та м. Київ.
  • У сусідніх країнах (Польщі, Угорщині, Словаччині, Молдові, Румунії), котрі приймають багато українських біженців, нових спалахів інфекції не спостерігається.
     

Читайте також